НОВИНИ

В търсене на "живия фосил"

Учени тръгват на експедиция в опит да разгадаят тайната на риба от епохата на динозаврите. За латимерията дълго време се смяташе, че е изчезнала преди 70 милиона години. Хипотезите на учените бяха опровергани миналия век, след като южноафирански рибар улови риба от този вид. Ненадейното откритие на рибата й донесе прякора "живия фосил".

bnt avatar logo
от БНТ
06:26, 01.03.2019
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Един от малкото запазени екземпляри на латимерия се съхранява в Природонаучния музей в Лондон.

Джеймс Брайрлей - морски биолог: Латимерия е от рода на риба, която според нас учените, е предшественик на всички животни на Земята. Латимериите са живели в продължение на 350 милиона години и през това време не са се видоизменили много.

Учените може и да не знаят много за тази риба, но рибарите от южноафриканските острови пазят много тайни. Наричат я "динозавърската". Но тя не влиза в менюто им.

Оливер Кримен - старши рибен куратор в Природонаучния музей в Лондон: Рибата живее в каменисти подземни пещери, които са на голяма дълбочина. Тя обаче, въобще не е вкусна. Предизвиква стомашно раздразнение. Заради трудния й улов и неприятния й вкус, местните рибари я връщат във водата.

За да могат учените да разберат повече за мистериозната латимерия, този месец започва научна експедиция в района Сейшелските острови, която ще продължи 7 седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Румъния посрещат Баба Марта с марцишор за здраве и късмет
В Румъния посрещат Баба Марта с марцишор за здраве и късмет
Графити срещу глада в Йемен
Графити срещу глада в Йемен