НОВИНИ

В унгарски затвор произвеждат бодливата тел за оградите по границите

Едно позабравено за очите на европейците изделие през 2015 стана търсена, и дори дефицитна стока. На континента хората свързват бодливата тел с репресии и годините на войната, но такива огради вече опасват не една граница. Унгария произвежда този артикул в затвор със строг режим и вече го е превърнала в експортна стока.

Невена Бонева
от Невена Бонева
19:17, 11.12.2015
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Затворът със строг режим в Мариностра северно от Будапеща има 710 обитатели. Част от сградите му са от манастир от 14 век, след възстанието от 1956 там са хвърлени много политически затворници. Сега в затвора е разкрито редовно производство на режеща тел.

В средата на юни Унгария реши да строи стена, за да спре нелегалното влизане на мигранти от Сърбия и Хърватия. Тогава международните реакции бяха критични, а унгарските власти са били принудени да си осигурят част от нужния материал чрез внос. Развоят на мигрантската криза обаче промени нещата.

Дьорд Баконди - съветник на унгарския премиер: "Унгария вече достави 24 хиляди рула тел и 16 хиляди стълба на Словения и други 10 хиляди рула на Македония. Готови сме при необходимост да помогнем и на други европейски страни."

Самата Унгария е готова да продължи оградата и по границата си с Румъния, но такова решение засега няма.

Дьорд Баконди - съветник на унгарския премиер: "Затварянето на македонската граница създаде нова ситуация. При нужда можем бързо да монтираме ограда с тел, произведена тук, по границата с Румъния."

На 7 декември войници от австрийската армия започнаха изграждане на дълга три и половина километра ограда в Щирия на границата със Словения. Заради протест на собственици на терени съоръжението на места ще е с дупки. То трябва да е готово до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледна кръводарителска акция
Коледна кръводарителска акция
Силата в търсене на споразумение за климата
"Силата" в търсене на споразумение за климата