НОВИНИ

В Япония започна ерата на император Нарухито

В полунощ в Япония започна ерата на новия - 126-ти император - Нарухито. Той се възкачи на Трона на хризантемата след абдикацията на баща си - Акихито. Лидерите на Китай и на Съединените щати поздравиха новия японски император.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:02, 01.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

В първото си обръщение от императорския дворец Нарухито заяви, че ще следва курса, зададен от баща му и ще помни пътят, проправен от предишните императори.

император Нарухито: "Кълна се да действам съгласно Конституцията и да изпълнявам дълга си като символ на държавата и единството на народа на Япония, с мисъл за народа и в негова защита. Моля се искрено за щастието на народа и за развитието на нацията, както и за мир по света."
;

Преди това - на друга церемония в императорския дворец в Токио - 59 - годишният Нарухито получи символите на императорската власт - сабя и скъпоценен камък яспис, както и държавни печати, които ще полага под документи, като доказателство за възкачването му на трона. Използваните предмети са реплики, а истинските, заедно с огледалото - третият символ на императорската власт, се пазят в храмове и никога не са показвани публично.

Присъстваха само пълнолетни мъже от императорското семейство, както и представители на парламента, съдебната власт, премиерът Шиндзо Абе и министри, сред които и една жена - първата в историята на страната, която присъства на подобно събитие.

С възкачването на император Нарухито започва новата ера Рейва или Красива хармония. Възпитаник на Оксфорд, Император Нарухито е изразявал мнението, че ролята на императорското семейство се променя във всяка епоха. От 1993 година е женен за императрица Масако. Имат дъщеря Айко, родена през 2001 година. Заради тържествените събития в Япония са обявени десет почивни дни, но не са предвидени масови прояви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в университет в Северна Каролина
Стрелба в университет в Северна Каролина
Опозиционният лидер на Венецуела Хуан Гуайдо призова за нови демонстрации
Опозиционният лидер на Венецуела Хуан Гуайдо призова за нови демонстрации