НОВИНИ

В Зидарово евтаназираха над 100 прасета заради африканската чума

Нови огнища на зараза по свинете. Огнище на Африканска чума при домашни свине е потвърдено в созополското село Зидарово, в нерегистрирано лично стопанство. Още днес започна евтаназията на всички свине в 3-километровата рестриктивна зона. Над 20 животни бяха евтаназирани и в свищовското село Ореш, където вчера също беше открит случай на африканска чума.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:18, 13.07.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Повече от сто животни бяха евтаназирани в бургаското село Зидарово. Нито едно от прасетата не е регистрирано и затова собствениците им няма да бъдат обезщетени. Едно от най-големите фамилни стопанства в Зидарово е на Вълчо Димитров. Собствениците са категорични, че при тях няма болно животно.

Анастасия Динева: Никакви проби не са вземани от животните. Нека да дойдат да вземат проба тук и да докажат, че имат болест нашите прасета. Никой не е представил изследвания, да подпишем, че сме съгласни, че има такова нареждане.

Според началника на областната дирекция по безопасност на храните зараза има.

д-р Георги Митев - директор на БАБХ - Бургас: Реагираме адекватно, колегите ще си свършат работа още днес, центърът на огнището е с. Зидарово, в трикилометровата рестриктивна зона попада единствено и само то.

В десеткилометровата зона около Зидарово попадат още 7 села от общините Созопол и Бургас, в които в момента се правят кръвни проби за превенция на болестта.

А направените миналата седмица проби в свищовското село Ореш са положителни.

Д-р Кристиян Кирилов - председател общински съвет Свищов: Днес вече се организира тази акция за евтаназиране на прасетата, които са останали.

Екип от ветиринари евтаназира над 20 прасета. И тук стопаните са категорични, че животните не са имали нито един от симптомите на африканска чума.

Александър Иванов: 7 прасенца, 3 майки заплодени по 200-250 килограма. Това нещо е трагедия дето я няма.

Стопаните от Ореш, чиито животни днес бяха евтаназирани, няма да бъдат обезщетени, тъй като официално не е обявено огнище на африканска чума от Агенцията по безопасност на храните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лихнида кайче веслаше в Охридското езеро...
Лихнида кайче веслаше в Охридското езеро...
Закани за убийство във фейсбук срещу лидер на опозицията в Сърбия
Закани за убийство във фейсбук срещу лидер на опозицията в Сърбия