НОВИНИ

Валентин Радев спря обществената поръчка за поддръжка на 112

Нови проблеми с поддръжката на тел 112. Медици и работещи в центровете алармират, че телефонът може да спре, защото МВР не е плащало за лицензите за базата данни от три години. Системата за автоматично определяне на местонахождението при подаване на сигнал също не работи. Това води до загуба на време и забавяне. Вътрешният министър Валентин Радев потвърди, че е спрял новата обществената поръчка за поддръжка на софтуера, защото се чувствал притиснат от фирмата, което е изпълнявала дейността досега. Той обаче отрече поддръжката на системата да е спряла.

Айше Сали
от Айше Сали
18:03, 23.08.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Проблемите с поддръжката на тел 112 ще доведат до забавяне при въвеждането на две допълнителни възможности за подаване на сигнал. Есемес известяването в помощ хората с увреден слух и говор трябваше да започне от 25 август. Под въпрос е и въвеждането на автоматичното известяване при катастрофа или авария, която става задължителна за всички нови автомобили в ЕС от 2018 г. Преди да заработят те обаче, трябва да бъдат решени проблемите с основния софтуер, а днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев потвърди, че с спрял обществената поръчка.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Беше намерен дефект в нея и това беше основанието. Усещам се притиснат като министър от тези, които досега са изпълнявали задълженията си по този договор. Имаме известни слабости в министерството назад във времето, тъй като не са плащани пари за поддръжка. От експертизата, която имам, в момента правим така, че се договаряме с представител на фирмата.

Валентин Радев коментира и твърденията, че заради проблемите с тел 112 има забавяне на линейките и сгрешени адреси.

Валентин Радев, Министър на вътрешните работи: Понеже такива статии справедливо всяват смут в душите на гражданите, да кажа, че от над 600 хиляди повиквания в последните месец и половина, около 130 не са попаднали в целта - има грешни адреси и т.н.

От Центъра за спешна помощ в София обясниха, че имат три резервни варианта, за да не се стигне до забавяне на линейки. В Бургас пък отказаха коментар.

Министърът на вътрешните работи обясни, че въпреки неразплатените задължения, фирмата-изпълнител продължава да поддържа системата. В същото време той призова ръководството ѝ да бъде по-конструктивно при при преговорите.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Договорът е такъв, че няма кой да продължи, а те трябва да продължат поддръжката на телефон 112 и да не се подвеждат по това, че с идващото председателство държавата и министерството могат да бъдат притискани с условия, които ние считаме за неприемливи.

Очакването е до месец преговорите да приключат и да се стигне до споразумение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обществено обсъждане тече за застрояването на столичния квартал Мусагеница
Обществено обсъждане тече за застрояването на столичния квартал Мусагеница
20% повече пожари в Благоевградска област тази година
20% повече пожари в Благоевградска област тази година