НОВИНИ

Валентин Златев: Няма монопол на горивата

Няма монопол в сектора на горивата, заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев пред временната анкетна комисия в парламента, проучваща конкуренцията в сектора. По-високите цени в големите вериги в сравнение с малките бензиностанции той оправда със сивия сектор и нелегалния внос на горива. От левицата поискаха по-строг държавен контрол, а от управляващите поискаха спецслужбите да влязат в бранша.

Николай Минков
от Николай Минков
18:48, 14.12.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Валентин Златев отхвърли обвинението, че сходните цени в големите вериги бензиностанции са плод на картел и се оправда с пазара.

Валентин Златев - председател на Българската петролна и газова асоциация: "Суровината за производство е една и съща за всички. Технологията, по която го произвеждаме, е една и съща за всички. Продуктът, който е краен и продаваме на пазара е един и същ за всички. Биокомпонентите, които влагаме са едни и същи. От къде да дойде различната цена?"

Той обвини малките бензиностанции, че купуват нелегални горива без платени акцизи, за да поддържат ниски цени. Оказа се, че техен представител не присъства на днешното изслушване, което според реформаторите щяло да им бъде от полза.

Мартин Димитров - депутат от ПГ на Реформаторския блок: "Да им дадем думата. Да чуем е тяхната гледна точка, която може да се различава от представената до момента. Ще ни бъде полезно".

Левицата пък призова държавата да затегне контрола в сектора.

Румен Гечев - депутат от ПГ "БСП лява България": "Най-страшното е, че български държавни институции си затварят очите, очевидно не случайно, за контрабанден внос на петрол, за незаконна продажба на горива".

От Патриотичния фронт призоваха правоохранителните органи да кажат продават ли се безакцизни горива.

Емил Димитров - депутат от ПГ на ПФ: "Искам на следващо заседание ДАНС и прокуратурата да бъдат така добри да дойдат и да кажат - знаят ли или не знаят. Оказа се, че целият бранш знае какво се случва, но само ДАНС и прокуратурата не знаят е някак си обидно за тези институции".

Според ГЕРБ този парламент няма капацитет да промени вратичките в закона, позволяващи продажбата на безакцизни горива.

Валентин Николов - председател на Временната анкетна комисия, ПГ на ГЕРБ: "Искам да уточня, че за нов закон за горивата това Народно събрание със сигурност няма да може".

И пожела на следващия парламент да реши проблема с митническите складове, в които няма измервателни уреди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтираха още една сграда на Общинския пазар в Русе
Ремонтираха още една сграда на Общинския пазар в Русе
Обсъждат на второ четене закона за противодействие на тероризма
Обсъждат на второ четене закона за противодействие на тероризма