НОВИНИ

Валери Симеонов: Нарушителите протестират срещу закона за шума

Председателят на НФСБ Валери Симеонов коментира в студиото на "Още от деня", че нарушителите, които са били санкциониране за шум, са тези, които протестират срещу промените в Закона за защита от шума в околната среда. Симеонов коментира и темата за партийните субсидии, за която според него коалиционният съвет е взел "разумно решение"

bnt avatar logo
от БНТ
18:43, 26.06.2019
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Във връзка с коалиционния съвет, след който гласуването на намаляването на партийната субсидия на 1 лев беше отложено до края на юли, Симеонов коментира:

"Получихме едно разумно решение. Споразумяхме се да не бързаме толкова с гласуването на законопроекта за бюджета. Ясни са позициите на широк кръг не само партийни лидери, но и анализатори, политолози, социолози, че субсидия от 1 лев би елиминирала многопартийната система в България."

Според него едно такова решение работи само за партията, която управлява, и партия, която е "добре сраснала с държавната и общинска администрация" и каза, че има предвид ДПС. Относно различните позиции на партиите в управляващата коалиция за размера на субсидиите и дали може да бъде намерена пресечна точка, той коментира:

"Искам да припомня, че по един според текст, какъвто бяха промените в конституцията през 2015 година, ние постигнахме едно мнозинство от 208-210 гласа при две последователни гласувания. Което означава, че политическите партии могат да намерят пресечна точка, стига да го желаят."

Валери Симеонов каза, че американският модел, който е довел до съществуването на само две големи партии, не е нещо, към което в България трябва да се стремим:

"Трябва да се стремим към една нормална европейска демокрация, която предполага по-широк спектър от политически субекти в обществото."

Според Симеонов в България държавната администрация често се използва като "механизъм за репресии". Така, ако фирмите могат свободно да спонсорират политическите партии, според него никоя не би си позволила да подкрепи малка политическа партия, защото ще бъде "разпиляна от проверки".

Председателят на НФСБ каза, че и той самият е обект на множество проверки от 2009 година насам.

Симеонов отрече да е на една позиция с ДПС, защото според него в момента никой не е наясно с нея.

"Политикът пред вас не разиграва сюжети, обърнете се към този, който разиграва сюжети, защо искаше 1 лев", каза Симеонов, визирайки референдума, който Слави Трифонов инициира през 2016 година.

Лидерът на НФСБ коментира, че за него Стратегията за ромите, предложени от коалиционните му партньори от ВМРО, е спорна и не дава конкретни решения.

Във връзка със Закона за шума, той каза, че законът не е за Черноморието, а за цялата държава.

"Знаете ли, че до момента българският туризъм пъшкаше заради огромните суми, които трябваше да плаща заради рекламации за изтеклите смени на чужденци. Чужденците, които са тук 7 или 14 дена, си тръгват. Правеха рекламации за това, че не са могли да спят. И на големите туроператори българските хотелиери изплащаха огромни суми без да носят вина."

Симеонов не се съгласява с мотивите на ветото, което президентът Радев наложи върху поправките в закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

"Президентът за пореден път се показа като политик, а не като президент. Защото мотивите, с които върна законопроекта, са, че не са осигурени места за свободно поставяне на палатките", допълни Симеонов.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО обсъжда ответни мерки срещу Русия
НАТО обсъжда ответни мерки срещу Русия
Мая Манолова организира дебат за машинното гласуване
Мая Манолова организира дебат за машинното гласуване