НОВИНИ

Валери Симеонов няма да подава оставка

Драматичен Коалиционен съвет на Обединените патриоти в отсъствието на лидера на "Атака". Красимир Каракачанов се обяви против искането за оставката на Валери Симеонов, въпреки продължаващите протести на майките на деца с увреждания. За оставката му настоява и Волен Сидеров. В опит да успокои напрежението по-рано през деня Валери Симеонов призова организациите, обмислящи контрапротест в негова защита, да не протестират.Надежда Василева проследи развитието на кризата днес.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:09, 23.10.2018
Чете се за: 02:29 мин.
У нас

Вицепремиерът Валери Симеонов отказа защита от контрапротестиращи със средствата на уличен натиск. И застана пред медиите с убеждението, че стабилността на правителството не зависи от това дали ще остане на поста.

Валери Симеонов, вицепремиер: Аз се чувствам достатъчно уверен и убеден в това, което върша. Не мисля, че моята оставка и моята фигура е кой знае колко значима, но не мога да приема морални оценки от всякакви посоки, от горе, от долу, от лево, от десно.

Преди Коалиционния съвет пък другият вицепремиер Красимир Каракачанов заяви, че досега е балансирал между настроенията на партньорите си.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Една година и половина се правих на синя каска. Аз повече ролята на синя каска няма да играя.

Часове по-късно, в "Обединени патриоти" се обединиха само две от общо трите партии. А "Атака" отсъстваше.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Какво означава оставката на един вицепремиер. Бях много впечатлен, че г-жа Нинова ме призова аз да бъда човекът, който да свали правителството, искайки оставката на г-н Симеонов. Само представяйки си, че това означава БСП и ДПС да се върнат на власт, за мен това не е решение на въпроса. Второ - ако изгоним НФСБ от управлението, какво очаква правителството? Трябва да разчитаме на кой? На Марешки? Съжалявам, за мен това не е алтернатива. Едно такова нещо означава всъщност, че и ние си тръгваме. Както не подкрепяме за смяната на Волен Сидеров от поста му председател на ПГ, така не подкрепям и идеята за оставката на Валери Симеонов. Как да го кажа по-ясно?

Валери Симеонов отново заяви, че думите му за майките са разбрани погрешно.

Валери Симеонов, вицепремиер: Аз да се извиня, че не съм правилно разбран? Валери Симеонов не е изрод, Валери Симеонов има инвалид в дома си. Има очи на главата си и то се вижда, че част от децата в тези колички имат физически недъзи, те са деформирани, с деформирани крайници. Нима някой от вас допуска, че аз съм такъв изрод, ненормалник, човекомразец, че ще кажа, че тези деца се преструват на болни. Съвсем не е това смисълът.
Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Г-н Симеонов малко по-внимателно трябва да подбира думите, с които се изразява. Аз лично не бих използвал подобни думи. Искате извинение, добре, ако г-н Симеонов не е бил правилно разбран, ок.

Симеонов обаче и днес коментира поведението на протестиращите майки.

Валери Симеонов, вицепремиер: Когато минавам аз, когато минават други хора инвалиди като тях, как викат - убийци. Смятате ли, че това е моралният критерий на държавата - тези жени, те ли са моралният критерий.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Целият този протест беше политически експлоатиран.

И двамата партньори са категорични, че коалицията "Обединени патриоти" остава.

;

От ГЕРБ коментираха, че нито една от партиите в "Обединени патриоти" не се е отказала от коалиционното споразумение, така че не може да се говори за нестабилност в управлението.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Има действително проблем в т.н. малка коалиция на ОП и аз съм убеден, че с предстоящите дни ще може да се изчистят тези недоразумения. Когато има теми , които можем да дискутираме и да стигат като информация до всички граждани, сами разбирате, че по-добре е да разберат какво ще се гласува за предстоящия проектобюджет за 2019 г, какви са секторните политики и реформите , които се правят отколкото да се занимаваме с междуличностни противоречия , които възникват.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова премиерът Бойко Борисов не може да овладее ситуацията в страната. Социалистите са внесли искане в НС утре като първа точка в дневния ред да бъде изслушан вицепремиерът Валери Симеонов.

Корнелия Нинова - председател на БСП : За първи път ми изглежда безсилен и безпомощен като премиер да реши проблема. Вчера по прехвърли на Каракачанов, онзи ден на Волен Сидеров това не е нито лидерско, нито премиерско. Когато държавата ти е в такава криза, когато обществото е така настръхнало, зле изглежда да си безсилен и да показваш това безсилие, че не можеш да се справиш с тази ситуация. БСП оттук нататък - стройна, бърза организация по подготовка за предсрочни избори.


Утре предстои гласуването на вот на недоверие срещу правителството, внесен от БСП заради политиките в сферата на здравеопазването.

Досега "Обединени патриоти" бяха единни в позицията, че ще подкрепят правителството при гласуването на вота. Предстои да видим обаче дали след днешния Коалиционен съвет ще има промяна в позициите на депутатите от "Атака". ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат общо 122 депутати, седем от тях от партията на Волен Сидеров, така че очакваме интересно развитие на ситуацията в пленарна зала утре.

Гласуването на вота е от 9 ч сутринта.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ не смятат за опасно връщането на ракетите със среден обсег
САЩ не смятат за опасно връщането на ракетите със среден обсег
Без референдум за завода за отпадъци в София
Без референдум за завода за отпадъци в София