Подготвят се промени в Закона за Черноморското крайбрежие и Закона за туризма, с които да се премахне възможността за поставяне на преместваеми обекти на територията на националните курорти. Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов, след поредното заседание на областния щаб за контрол на туризма. За целта парламентарната група на Обединените патриоти ще внесе предложения, а законодателните промени ще се разискват през новия парламентарен сезон.

Слънчев Бряг, Несебър

Според Симеонов, мерките, предприети от областните щабове в Бургас, Варна и Добрич, са довели до ръст на постъпленията в хазната, намаляване на фискалните нарушения и дисциплиниране на туристическия бизнес.

Всички преместваеми обекти в курорта Слънчев бряг трябва да бъдат премахнати. Това трябва да се случи във всички национални туристически комплекси, каза на пресконференция в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов. По плажовете трябва да останат единствено спасителни постове, медицински пунктове и водни атакрациони, добави Симеонов.

Всичко останало ще настояваме да бъде забранено, защото не само Слънчев бряг, а и Златни пясъци са се превърнали в едно уродливо подобие на нискобюджетни арабски пазари, каза вицепремиерът. Ще инициираме промени в Закона за туризма и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които да се въведе ред в курортите, информира той.

Симеонов каза, че "Слънчев бряг" АД трябва да бъде закрито, защото не генерирало никакви печалби. Според Сименов Община Несебър би била по-добър стопанин на курорта "Слънчев бряг" и трябва да отговаря за инфраструктурата в курорта.

Според Симеонов, след активната намеса на държавата, НАП, Агенция "Митници" и др., приходите в туризма са превишили миналогодишните данни и са скочили до над 400 милиона лева.