НОВИНИ

Ще отпадне ли коефициентът за прослужено време?

На извънредна среща в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов и работодателските организации заявиха, че тепърва трябва да започне работа по механизъм за определяне на минималната работна заплата. Механизмът да бъде обвързан със средната работна заплата, производителността на труда, инфлацията и икономическата ситуация в страната, предлагат работодателите. Според тях трябва да отпадне и коефициентът за прослужено време, какъвто има само в България. Валери Симеонов, който е председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, покани на разговори в МС и синдикатите.

bnt avatar logo
от БНТ
16:44, 13.07.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Ние не предвиждаме, не предполагаме и не целим понижаване на доходите, като отпадне класът. Ние сме предложили класът да се включи в основната заплата, тоест всички хора запазват доходите си такива, каквито са към тая дата, оттам нататък заплатата расте в зависимост от ръста в производителността, продажбите и т.н. Пазарът на труда в последните години води до ръст на СРЗ от порядък на между 6-10% за първото тримесечие на тази година, а класът е 0,6% годишно, тоест не можете да ни подозирате в такава зла умисъл.
Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографска политика: Лично аз подкрепям това предложение и смятам, че то ще намери и подкрепа и в Тристранния съвет, тъй като това е просто един остатък от по-други трудово-правни взаимоотношения, да не кажа от времето на класовите взаимоотношения, и смятам, че е уместно да отпадне този клас, да бъде въведен в заплатата и по този начин да се поизчистят статистиките, свързани с МРЗ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп пристигна на посещение във Франция
Тръмп пристигна на посещение във Франция
Дискусия за „Вития мост“ в Русе
Дискусия за „Вития мост“ в Русе