НОВИНИ

Валери Симеонов: Ще приемем предложенията за нови министри

Отстраняването на тримата министри ще доведе до забавяне на решението на проблемите в секторите им, което не е в полза на изпълняването на програмата на правителството - това заяви в студиото на „Още от деня“ вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той допълни, че макар партията му да е против оставките на тримата министри Радев, Нанков и Московски, подадени заради тежката автобусна катастрофа край Своге, ще подкрепи предложенията за нови министри на техните постове.

bnt avatar logo
от БНТ
18:39, 10.09.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

След тридневно заседание НФСБ взе решение депутатите да гласуват против оставката на тези министрите Радев, Нанков и Московски, които по оценка на партията са добри, заяви в студиото на „Още от деня“ вицепремиерът Валери Симеонов. Той допълни, че не бламира премиера Борисов, а НФСБ има различно виждане за кадровата политика.

Валери Симеонов, вицепремиер: Смятаме, че за хора, към които не може да се отправи упрек професионално и морално отношение, не би трябвало да бъдат освобождавани с лека ръка. Тук имаме леко разминаване с министър-председателя, че в такъв случай трябва да се поема политическа отговорност.
;

Отстраняването на тримата министри ще доведе до забавяне на решението на проблемите в секторите им, което не е в полза на изпълняването на програмата на правителството, допълни Симеонов. Той отбеляза, че не възразява на правото на премиера Борисов да взима решения да променя състава на министрите в МС, които са излъчени от квотата на ГЕРБ.

Валери Симеонов, вицепремиер: Към професионализма и морала на тези хора до момента няма никакъв упрек.

Валери Симеонов изрази съмнението си, че тежката автобусна катастрофа край Свое, при която загинаха 17 души, се дължи на лошото състояние на пътя, което не означава, че министрите могат да носят вина. Според вицепремиера, вината за катастрофата най-вероятно е на шофьора на автобуса.

Валери Симеонов, вицепремиер: Не смятам, че трябва да се поема политическа отговорност при всеки митинг на 50 човека, събрани на Жълтите павета, или при всяка катастрофа. Не е нормално, не е логично.

Винаги ли трябва да се реагира първосигнално и с оставки, запита Валери Симеонов. Съпротивата на НФСБ срещу оставките на тримата министри се дължи на желанието на партията за по-добро управление и диалог в коалицията, допълни той. По думите му, в коалицията с ГЕРБ диалог вече съществува, като „проблемите се назовават“.

Валери Симеонов заяви, че ще подкрепи трите нови предложения за министерски места.

;

Вицепремиерът заяви, че НФСБ неимал предложения за тези постове, защото са от квотата на ГЕРБ. На следващия политически съвет ще се оставят въпросите с евентуални други оставки в кабинета, допълни Симеонов. Той допълни, че постът на министъра на туризма Ангелкова не е бил обсъждан, а самият той няма желание за министерски пост.

;

Обвиненията на лидера на „Атака“ Волен Сидеров вицепремиерът обяви като „неверни“, но отказа да води диалог с коалиционните си партньори чрез медиите.

Валери Симеонов, вицепремиер: Изопачаването на твърдения и изказвания стана като норма в българската журналистика.

Валери Симеонов отбеляза, че репликата му за „еднолично управление“ на премиера Борисов е било само по отношение на кадрите, а не на управлението. Всички оставки от тук нататък ще се обсъждат в коалицията, увери той.

Вицепремиерът изрази увереността си, че проблемите в „малката коалиция“ ще се решат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар изпепели покрив на сграда в  Студентски град
Пожар изпепели покрив на сграда в "Студентски град"
 Булгаргаз поиска поскъпване на газа с над 14%
"Булгаргаз" поиска поскъпване на газа с над 14%