COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Вандали надраскаха новата пасарелка на кея в Русе

Вандали надраскаха новата пасарелка на кея в Русе, която още не е завършена. Тя е част от мащабния проект за обновяването на крайбрежната зона. Надраскани са и пейки, сгради и кошчета на централната улица "Александровска". Благодарение на видеонаблюдението в централната част на града обаче младежите са заснети и случаят вече се разследва от полицията.

от Даниела Василева
09:32, 16.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Въпреки че дунавския кей все още е строителна площадка, вандалите вече се изявиха. От Общината обещават след приключването на реконструкцията там да има и видеонаблюдение, както на много ключови места в града. Благодарение на него са разпознати младежите, рисували със спрей в един от подлезите на града. За разобличаването им полицията и местната власт разчитат и на гражданите.

Наталия Кръстева - зам.-кмет на Община Русе: Много често, когато засечем някой нарушител и го оповестим в публичното пространство, се появяват хора, които разпознават лицата, също подават информация , която е нужна, към съответните органи. Така че винаги едно видеонаблюдение е ефективно.

Но видеонаблюдението не всеки път върши работа, а и камерите не може да са навсякъде. А е факт, че сградите из целия град са надраскани.

Мустафа Мустафов: Някъде са направили хубави картини, но някъде ептен, даже и в нашия блок, във входа, готов, саниран блок, са го окепазили.

В същото време някои от нарушителите или почитатели на графити ги "постват" в социалните мрежи и събират "лайкове".

Христина Илиева: Аз мисля, че като на Запад, да се отдели една стена, децата да рисуват там, а не да рисуват по всички сгради.
Антония Карданова: Има улици в цяла Европа, … и там графитите са красиви. Тези тука наоколо - не са.

Русенци предлагат санкцията да бъде общественополезен труд.

Мустафа Мустафов: По паркове, по градини, да режат, да чистят.

За възстановяване на щетите, нанесени от вандалите, само миналата година от джоба на русенци са излезли 56 100 лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Здравословното хранене по време на Великденския пост
Здравословното хранене по време на Великденския пост
Между София и Токио: Пътят на попкултурата и младите хора
Между София и Токио: Пътят на попкултурата и младите хора