НОВИНИ

Вандали разбиват контейнерите за дарения на дрехи и текстил в София

Зачестяват случаите на набези над контейнери за събиране на текситлни дарения в София, сигнализират от БЧК. За целта част от съоръженията вече са преместени на места, където има видео наблюдение или охрана.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
07:46, 08.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Вече три години контейнерите за стари дрехи са се превърнали в естествена част от градския пейзаж в столицата. Оказват се и предпочитан метод за всеки, който иска да разчисти гардероба си.

За последните три години ръстът е осезаем. Ако при стартирането на кампанията през 2016 г, количеството дарени дрехи е 300 тона, миналата година, контейнерите са събрали 1000 тона. Опити за посегателство върху тях, обаче не липсват.

Антон Гичев: Не може да се каже, че това е епидемично явление, но не можем и да останем безучастни към това. Апелът ни към гражданите е, ако видят такова нещо, съответно да сигнализират.
Контейнерът вече е преместен от квартал Малинова долина на Черни връх до Околовръстното.

По данни на БЧК средно около два пъти в месеца има опити за посегателство над техните контейнери. За да се избегнат бъдещи набези оттам съветват да не се оставят пакети с дарения до самите съоръжения, а единствено вътре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва сезонът за пернат дивеч - има ли забрани за ловците заради АЧС
Започва сезонът за пернат дивеч - има ли забрани за ловците заради АЧС
Опасности в морето - как да избегнем мъртвото вълнение и дънните ями
Опасности в морето - как да избегнем мъртвото вълнение и дънните ями