НОВИНИ

Вандали разрушиха три красиви кътчета в Природен парк "Витоша"

Вандали разрушиха три красиви кътчета в Природен парк "Витоша". Нанесените поражения са опасни за посетителите, сигнализират от дирекцията на Парка. Нарушителите са нанесли сериозни материални щети на обекти, ремонтирани само преди две години с европейски средства.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
08:19, 21.05.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Всяка пролет от Природен парк "Витоша" обикалят обектите, за да видят дали има поражения след зимата. Тази година ги очаквала неприятна изненада. Първо установили поражения при къта на земноводните до "Музея на мечката". Проблемите не свършили с това - оказало се, че още два обекта са останали без дървен материал - Погледна площадка за инвалиди и Големия дървен мост над Драгалевската река.

Снежана Петрова - директор на дирекция Природен парк Витоша:
Това е нещо, което е прецедент. Вандалщина винаги е имало, но идва счупва нещо, но за пръв път се случва посегателство целенасочено да се дойде и да се отнеме и окраде такъв материал. Явно някой просто го пренася в частния си двор и го използва за някакви строителни дейности.

От дирекцията на парка разказват, че само няколко дни, след като са установили нарушенията, са заварили още демонтирани дъски, приготвени за изнасяне. Опасяват се, че набезите ще продължат, затова са предприели действия с полицията за разрешаване на проблема.

А за да възстановят щетите, ще трябва да им бъде отпуснат бюджет от Изпълнителната агенция по горите.

Снежана Петрова - директор на дирекция Природен парк Витоша:
Ние принципно имаме така един бюджет ежегодно, който ни се делегира от държавата, защото сме бюджетна организация, но тази година е много намален - 45% имаме намаление на бюджета за мероприятия и буквално за такива неща пускаме допълнителни доклади. Очакваме, надявам се, че ще бъдат финансирани, защото са много сериозни, а и трябва да ги възстановим.

До момента изчислените щети са около 5 хил. лв., но това не е крайната сума, според специалистите. Възстановяването на обектите допълнително ще се оскъпи заради транспорта, които ще се използва и трудните условия, при които ще работят строителите.

Управителите на Парка призоваха, ако неволно станем свидетели на вандалски прояви, да се обадим на 112 или в дирекцията на Парка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Театър “Българска армия” стартира кампания “ДАРИ КНИГА, ЕЛА НА ТЕАТЪР”
Театър “Българска армия” стартира кампания “ДАРИ КНИГА, ЕЛА НА ТЕАТЪР”
Доналд Тръмп ще произнесе реч за исляма днес
Доналд Тръмп ще произнесе реч за исляма днес