НОВИНИ

Ваня Григорова: ​Не е уговорена среща за болничните между премиера и синдикатите

Не е уговорена среща между премиера и синдикатите по темата за болничните, а е имало само предварителен разговор между Бойко Борисов и лидера на "Подкрепа" Димитър Манолов, заяви в студиото на "Сутрешен блок" Ваня Григорова от Конфедерацията на труда. Григорова и изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов разговаряха по темата за болничните листове.Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 19.11.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Според работодателите, в 19 държави от ЕС има период на изчакване за плащането на болничните.

Добрин Иванов - изпълнителен директор на АИКБ: От 2012 то 2018-та има двукратно повишаване броя на болничните и анализирихме европейската практика, като установихме, че в Европа също се срещат такива злоупотреби и именно затова в повечето европейски страни се въвежда период на изчакване, период на неплащане на обезщетение за временна нетрудоспособност.
Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": Ръстът не е двоен от 2012 до 2018-та. Отчетите на НОИ са публични. Ръстът е с 2,5 млн., а не с 10, колкото твърди АИКБ. На второ място - период на изчакване не означава, че човекът не получава никакви плащания. Означава, че Осигурителния институт не се включва в началото на болестта, а се покрива от работодателя, забележете. Четири дни премиерът се кри. Това, което чакаме да видим, е до сряда дали някой от управляващата коалиция ще внесе такова предложение в НС.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съюзът на съдиите с критики към Иван Гешев
Съюзът на съдиите с критики към Иван Гешев
Златка Падинкова: Телефонните измами обикновено се извършват преди празниците
Златка Падинкова: Телефонните измами обикновено се извършват преди празниците