НОВИНИ

Ваня Кастрева: Нека децата приемат "малките матури" като състезание

В 10 часа едновременно в цялата страна ще се проведе първият от поредицата Национално външно оценяване като изпит по български език и литература, обясни Ваня Кастрева, началник на Столичния инспекторат по образование в предаването "Денят започва". Нека излишният стрес бъде много далеч от темата ни днес, защото това е едно състезание, нека децата да го приемат по този начин и техните родители също.

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 10.05.2018
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

Във всеки един миг в нещо се състезаваме, допълни тя и успокои, че изпитът е върху учебно съдържание, което децата познават добре.

Ваня Кастрева: Въпросът е да бъдат спокойни и концентрирани. Това е една тренировка за тях самите, защото концентрацията е важно умения, което трябва да имаш в живота изобщо.

Тя допълни, че с изпитите ще се направи един външен мониторинг на системата, защото външната оценка е важен показател "къде сме достигнали в индивидуален план за всяко дете", както и като цяло за образователната система.


;

Кастрева коментира, че оценката, която ще получат на "малките матури" четвъртокласниците не е текуща - учителят може да я вземе предвид при оформянето на успеха, но не се вписва като текуща оценка. Оценяването е в точки, допълни тя.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иранските сили в Сирия са обстрелвали израелски цели
Иранските сили в Сирия са обстрелвали израелски цели
САЩ може да наложат нови санкции на Иран следващата седмица
САЩ може да наложат нови санкции на Иран следващата седмица