НОВИНИ

Варна е най-добър град за стартиране на бизнес

Варна оглави класацията на Световната банка за добър град за стартиране на бизнес. Изследването обхваща общо 22 града в България, Румъния и Унгария, които са сравнявани по пет основни показателя. Най-лошо от българските градове в класацията се представя София, която е на последно място по регистриране на собственост, на предпоследно по стартиране на бизнес и на едно от последните места по изпълнение на договори.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:49, 13.07.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Когато се говори за малък и среден бизнес унгарските градове са показали най-добри резултати и заемат челните позиции в изследването. При българските Бургас и Варна са водещи.

Томислав Дончев, вицепремиер: Ако едно разрешително за строеж се издава по-бързо отколкото в Чехия или отколкото в Словакия, трябва да се намери смислен аргумент защо това е така. Да, София е различна от Лондон, но няма особени аргументи защо присъединяването към мрежа в България трябва да е по-бавно отколкото е в една друга източноевропейска държава.

Вицепремиерът намекна, че в някои от случаите подобно забавяне може да се дължи на престъпление и обясни, че очаква прокуратурата да си свърши работата.

Според доклада на Световната банка най-бързо разрешително за строеж у нас се получава в София, а най-бавно в Пловдив. При присъединяването на енергийната мрежа на последно място е София, а на първо Бургас. Най-изоставащи в класацията са българските градове по показател - регистриране на собственост.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Това, което ни дава този доклад е възможностите за анализ за предприемане на мерки. Вие знаете, че в момента на национално ниво започна един много сериозен процес на реформиране на административните услуги, тъй като общините сами по себе си или държавата сама, не можем да се справим с подобряването на услугите и затова работим в партньорство.

Владислав Горанов, министър на финансите: Тук се вижда, че подобряването на средата за правене на бизнес е необходимо, но недостатъчно условие бизнесът да се развива добре или лошо. Със сигурност това не е повод за успокоение и не е повод да не се опитваме да подобряваме всеки един от тези индикатори, които понякога се влошават тогава когато икономическата конюнктура се подобрява.

Управляващите се зарекоха, че си взимат поука от доклада и очакват облекчаване на административната тежест и подобряване на условията за правене на бизнес у нас до една година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на квартал „Стрелбище“ в София излязоха на протест
Жители на квартал „Стрелбище“ в София излязоха на протест
Земеделци отказват да застраховат продукцията си заради неизгодни условия
Земеделци отказват да застраховат продукцията си заради неизгодни условия