НОВИНИ

Варна губи инвеститори заради свлачища в региона

Много компании с интереси в туризма и индустрията очакват Варна да реши проблема с крайбрежните свлачища, за да инвестират в региона. Общината не може да се справи сама без помощта на държавата. Възможност за финансиране дават европейските фондове. Оказва се, че досега не сме търсили активно помощ от Европа за брегоукрепването. Затова във Варна се събраха експерти от 4 държави, за да споделят опита си за борба със свлачищата.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Атанас Маринов
19:05, 14.12.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Активните свлачища във Варненска област са 153 и обхващат 37 хил. декара. Ако администрацията успее да се справи с тях, това ще даде зелена светлина за инвестиции в региона.

Стоян Пасев – областен управител на Варненска област: Ако всичко е наред и овладеем тези свлачищни процеси, има доста инвестиционни компании, които искат да наливат било то с цел туризъм, екотуризъм или индустриален.

В момента у нас проблемните зони само се маркират без да се овладеят свлачищните процеси.

Стоян Пасев – областен управител на Варненска област: Ние нямаме предпроектни проучвания. Няма как да пристъпим към активни действия и овладяване на свлачища, тъй като нямаме остойностяване.

Досега ЕС не е бил информиран за проблемите с брегоукрепването у нас, обясни областният управител. Това е причаната да се търси помощ от чуждестранни експерти.

Стоян Пасев – областен управител на Варненска област: Испания, Италия и Германия са овладели свлачищните процеси, т. е. те нямат такъв проблем. Очакваме да научим нещо ново от тях и защо не да включим предпроектни проучвания и проектиране.
Диего Конте – експерт от Италия: Най-добрата практика, която можем да споделим, е овладяването на подпочвените води и наводненията. Това е основният начин за намаляване на рисковете за бреговете в Италия.

Областният управител изтъкна, че Варна също може да представи своя успешен опит пред международните експерти. Става дума за брегоукрепването на Алея Първа във Варна и Дамбата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин на годишната пресконференция: С Тръмп си говорим на малки имена
Путин на годишната пресконференция: С Тръмп си говорим на малки имена
От нашия пратеник: Хората в Ерусалим очакват справедливи решения
От нашия пратеник: Хората в Ерусалим очакват справедливи решения