НОВИНИ

Варненска кооперация пета година чака саниране

Вече пета година живеещите на улица „Иларион Макариополски“ 15 във Варна чакат кооперацията им да бъде санирана. Имат всички необходими документи, но за пореден път изборът на фирма изпълнител се е провалил и това отлага ремонта за следващата година. Недоволни от протакането, от Сдружението на собствениците подадоха жалба, включително и до омбудсмана на Българската национална телевизия.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
16:00, 05.07.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Сдружението на собствениците от „Иларион Макариополски“ 15 беше първото във Варна. От януари 2012-а събра всички документи и финансиране, очакванията бяха кооперацията да е санирана през 2015-а. Програмата „Енергийна ефективност“ обаче беше прекратена, проектите - прехвърлени към нова програма за саниране. Защо документите не са прехвърлени заедно с избраната фирма, а е обявена нова поръчка, пита председателят на сдружението Цеко Вутов.

Цеко Вутов, председател на Сдружението на собствениците:
„Преди месец и половина имаше търг в Общината за избиране на изпълнител за саниране, за нашата сграда пак не избраха изпълнител, а ние сме първата сграда.“

Фирмите кандидати са две, едната е отстранена заради пропуски в документите, другата печели два обекта, а по закон може да работи по един.

Петър Гърбузов – директор Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване", Община Варна:
„Когато този блок е въведен в експлоатация, той може вече да подпише за следващия обект.“

В очакване на санирането са спрени вътрешните ремонти, протече и покривът, казва Цеко Вутов.

Цеко Вутов, председател на Сдружението на собствениците:
„Има четири фирми, които са останали за шест сгради, като всяка фирма има право по една сграда да санира. И две сгради увисват. Една от тези две сгради е нашата. Защо са четири, защо не са шест, защо не са осем? Защо не се търсят още фирми, когато се провеждат такива конкурси?“

От Община Варна обявиха новите сроковете, в които може да се реши конкретният казус. В края на юли може да бъде обявена новата обществена поръчка. Един месец е срокът за предоставяне на документите, до четири месеца – за избор на фирма. Което означава избрана фирма през декември тази година и саниране догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Памплона се готви за надбягването с бикове
Памплона се готви за надбягването с бикове
Франция се сбогува със Симон Вейл
Франция се сбогува със Симон Вейл