НОВИНИ

Варненската обсерватория навърши 50 години

Астрономическата обсерватория “Николай Коперник” във Варна отбелязва 50-годишния си юбилей с едноседмична празнична програма. Планетариумът, създаден от Николай Петров, е тържествено открит на 22 май 1968 г. Днес звездната зала с 80 места, десетметров купол и проектор за показване на Слънчевата система са само част от атракциите на обсерваторията.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова
13:45, 17.05.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

В международния ден на светлината в ролята на главно действащо лице влезе Слънцето.

Свежина Димитрова, директор на НАОП „Николай Коперник” - Варна: На най-малките любители астрономи им показваме защо не трябва да гледат директно през телескоп Слънцето и как безопасно да гледат Слънцето. Показваме им и нашия телескоп Коронадо, който е предназначен само за слънчеви наблюдения.
Деница Неделчева: В момента се вижда червен кръг, това е Слънцето.С този филтър не се виждат в момента протоберансите, но е много интересно за наблюдение.

Да “поговориш” на ти със звездите, да опознаеш близки и далечни планети, да надникнеш в дълбокия космос - тази възможност се разкрива пред всички, прекрачили прага на варненската астрономическа обсерватория. За много от най-малките посетители първата звездна разходка ще е в Нощта на музеите.

Свежина Димитрова, директор на НАОП „Николай Коперник” - Варна: Ще имат разходка из Вселената, ще се движат из нашата Галактика, Млечния път, ще се отправят и към други по-далечни светове и галактики.

Една от кулминациите на празника ще бъде на 21 май и отново е свързана с нашата звезда. Тогава в пространството около обсерваторията, на площ от няколко декара, ще бъде конструирана жива Слънчева система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаил Билалов - гост в Нощни птици по БНТ1
Михаил Билалов - гост в "Нощни птици" по БНТ1
Музикантите от БНР искат 50% увеличение на заплатите
Музикантите от БНР искат 50% увеличение на заплатите