Варненци активно участваха в кампанията “Прозорец към родината”

Варненци се включиха активно в кампанията “Прозорец към родината” на Българската национална телевизия и книжарници “Хеликон”. Стотици учебници, книги и помагала бяха събрани във Варна за българските училища по света.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Елена Георгиева
преди 2 години
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Варненецът Асен Николов дари над 10 тома Голяма енциклопедия на страните. Той е работил дълги години като учител и има специално отношение към кампанията, чиято цел е да подпомогне българските училища по света с учебници и помагала.

Асен Николов:
„Както сме се пръснали по целия свят, трябва да си помагаме по някакъв начин.“

В кампанията “Прозорец към родината” се включи и Варненският куклен театър. Актьори и зрители заедно събраха учебници и детска литература за българските ученици в чужбина.

Вера Стойкова – директор на Държавен куклен театър-Варна:
„Цяло лято работи нашата лятна сцена, играем спектакли на открито и знаем с какво умиление и с какъв възрожденски дух бабите си водят внучетата, които през останалата част на годината са в чужбина, за да си опресняват българския.“

Йоланта Попова, която работи повече от половин година във веригата от книжарници, партньор в кампанията, е на мнение, че е необходимо да има повече родолюбиви каузи.

Йоланта Попова:
„Важно е българчетата да си запазят българския език, да могат да го говорят, да не им е втори език.“

Варненци изпращат стотици учебници и книги за българските училища в чужбина с надеждата децата там не само да знаят родния си език, но и да се чувстват у дома, връщайки се един ден у нас.

Топ 24
Най-четени