НОВИНИ

Варненци наблюдаваха красиво небесно явление

Десетки любители астрономи се събраха във Варненската обсерватория “Николай Коперник”, за да наблюдават едно от най-красивите небесни явления “Пасажът на Меркурий”, при което малката планета преминава пред диска на Слънцето. Тогава Земята, Меркурий и Слънцето се подреждат в права линия. Във Варна пасажът започна в 14:15 часа.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
19:23, 09.05.2016
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Явлението “Пасажът на Меркурий” е един от методите за определяне на разстоянието от Земята до Слънцето, като се наблюдава планетата от две различни точки, доста отдалечени от земната повърхност.

Иванка Гецова: "Преминаването на планетата Меркурий по диска на Слънцето е интересно да се види как една планета, която е около два пъти по-голяма от Луната, изглежда от разстояние от около 100 милиона километра."

Вероятността явлението да бъде видяно от България е средно на 15 години.

Иванка Гецова: "За учениците е интересно, тъй като когато си на възраст 14 или 12 години, едно явление, което се случва веднъж на твоята реална възраст е наистина любопитно."

Общата продължителност на явлението е около 7,5 часа. То беше проследено още от територията на Южна Америка, част от Северна Америка и Западна Европа. Специалистите съветват, частичните фази на слънчеви затъмнения или пасажи на Венера и Меркурий да се наблюдават само със специални защитни очила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До два месеца къщата на Яворов става държавна собственост
До два месеца къщата на Яворов става държавна собственост
Австрийският канцлер подаде оставка
Австрийският канцлер подаде оставка