НОВИНИ

Варненци вече се подготвят за Никулден

В навечерието на Никулден варненци вече се подготвят за празника. Мнозина даже вече са си купили риба. Изобилието на Рибния пазар във Варна е голямо. Наред със замразената риба се предлага и черноморска.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
08:40, 03.12.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Във Варна празникът на Св. Николай Чудотворец е сред най-тачените, защото поминъкът на много от жители на града е свързан с морето. На този ден на всяка трапеза освен традиционния пълнен шаран има и черноморска риба. По това време на годината рибарите ловят кая, чернокоп и сафрид.

Изобилието на Рибната борса в града е голямо. Цените са малко по-високи от миналогодишните. Кефалът се предлага за 6 килограма, два пъти по-скъпо струва лавракът, килограм паламуд се продава за 10 лева, а ципурата - за 16. Най-евтината риба остава трицоната - 3 лева за килограм, а най-скъп е калканът, който струва между 25-30 лв за килограм. Каква риба купуват жителите на Варна, вижте.

Сюлейман Каменарски - търговец на риба: Направихме промоции, ето 5-6 лева шаранът. Всякаква риба купуват хората, който каквото си хареса. При вас какво най-много се търси? Шаран вземат, толстолоб вземат, сом вземат, различни риби.

БНТ: Какво слагате на никулденската трапеза?

Тервел Стойков: Естествено шаран, пълнен. - Кой го приготвя? - Аз. ...по стара рецепта с орехи, лимон, лук и така.

БНТ: Как избирате рибата?

Йовка Дойнова: Предпочитам да е жива, защото тази ми се струва престояла и не е приятно на празник да посрещнем с разочарование.

Желязка Димова: Не че няма хубави риби, обаче са непосилни за пенсионерите цените.

Търговците заявиха, че няма да вдигнат цените на Никулден. Дни преди празника инспекторите от Агенцията по безопасност на храните във Варна започнаха засилени проверки на обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, както и на заведенията за обществено хранене. Те следят дали продаваната охладена риба е прясна и дали не е размразявана многократно. Проверяват също дали замразената риба има документи за произход, а също и срока на годност. Проверки има и през почивните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изчезва рибата в световен мащаб заради замърсените води и свръх големия улов
Изчезва рибата в световен мащаб заради замърсените води и свръх големия улов
Опасност от обилни валежи в 18 области
Опасност от обилни валежи в 18 области