НОВИНИ

Варшава застава твърдо зад съдебната си реформа

Варшава посрещна твърдо решението на Брюксел да задейства безпрецедентна наказателна процедура срещу страната. Европейската комисия задейства ядрения вариант срещу Полша заради 13 закона, които нарушават върховенството на закона и разделението на властите. Президентът Анджей Дуда обвини лидерите на Европейския съюз, че лъжат за събитията в Полша, а законите не застрашават демокрацията. Той подчерта, че поляците са били вдъхновени за правосъдната реформа от практиката в други европейски страни.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:50, 21.12.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Как ще завърши сблъсъкът между Варшава и Брюксел, определян от британската преса като най-тежката криза в ЕС? Днес, по време на посещение във Варшава, британският премиер Тереза Мей изрази надежда, че полският ѝ колега Матеуш Моравецки ще договори решение с Еврокомисията. В същото време Мей посочи, че конституционните въпроси трябва да се решават основно от самите държави.

Полският президент Анджей Дуда зае твърдо страната на правителството, което не се отказва от съдебната реформа. След заплахата за санкции от Брюксел, Дуда обяви, че в същия ден е подписал два спорни закона, които върна в края на юли, по време на масови протести. Приети набързо, без обществен дебат, те поставяха под политически контрол Националния съдебен съвет и Върховния съд.

Единият овластяваше президента и министъра на правосъдието, който в Полша е и главен прокурор, да назначават членовете на Върховния съд. Двата закона са преработени, каза Дуда. Той отхвърли идеите, че промените в съдебната система нарушават принципите на демокрацията в Полша.

;
Анджей Дуда, президент на Полша: Напротив, дами и господа. По мое мнение демокрацията се задълбочава, що се отнася до правосъдието. Не може съдиите да съдят сами себе си, да решават делата си и никой да няма влияние върху това. Освен принципа за разделение на трите власти, съществува и принцип за взаимен баланс между властите. Приетите решения служат за демократизация на държавата и са против олигархията.

По-късно, в емоционално телевизионно изявление, Анджей Дуда обвини европейските лидери, че лъжат в твърденията, че промените нарушават върховенството на закона в Полшаи в решението за санкции има много лицемерие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече пари за чистота и без увеличение на такса Смет в София
Повече пари за чистота и без увеличение на такса "Смет" в София
Жители на Първенец настояват за обезопасяване на улицата в ромската махала
Жители на Първенец настояват за обезопасяване на улицата в ромската махала