НОВИНИ

Административният съд отмени част от критериите за прием в първи клас в София

Административният съд отмени част от критериите за прием на първокласници в София - предимствата настоящ адрес и месторабота на родител в района на училището, както и част от социалните критерии. Решението е по жалба на родители. Прокуратурата също оспорва приетите от Столичния общински съвет правила за първокласниците.

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 15.07.2017
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Решението на Административния съд ще бъде обжалвано, заяви в "По света и у нас" директорката на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева.

Мария Минчева, директорката на дирекция "Образование" в Столичната община: Ние сме в много добър диалог с министър Вълчев и екипа му и в момента съвместно със Столична община се подготвят промени в Наредба 10, защото за всички е ясно, че системата за първокласници, която е приета от Столичен общински съвет изцяло е подчинена на Наредбата. В момента се обсъжда възможността да има уседналост, да няма възможност родителите няколко дни или месец, преди да започне кампанията за първи клас, те да променят настоящия си адрес, което се случи в сегашния прием.

Както Столична община, така и останалите институции следва да се съобразят с решението на съда, каза още г-жа Минчева. Дирекция "Образование" иска в новата наредба да няма критерий "месторабота", тъй като тя е оспорена от Административния съд.

Относно социалните критерии Минчева заяви, че те са широко подкрепени от родители. Ако съдът счете, че те са незаконосъобразни, те ще бъдат премахнати от настоящата разработка.

От дирекция "Образование" се надяват, че до 15 септември наредбата ще бъде готова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрелищно огнено шоу във Велико Търново
Зрелищно огнено шоу във Велико Търново
Очакват се валежи и гръмотевици в Западна България
Очакват се валежи и гръмотевици в Западна България