НОВИНИ

Вашингтон не е взел окончателно решение за военна операция в Сирия

Водещата тема от света. Френският президент заяви, че има доказателства, че Сирия е извършила химическата атака в Дума на 7 април, но ще реши „в подходящ момент“ дали да подкрепи военна операция срещу режима на Асад, инициирана от САЩ. Вашингтон не е взел окончателно решение за атака. Заплахите за употреба на сила срещу Дамаск са грубо нарушение на устава на ООН, казаха от Москва и призоваха за диалог. Експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия пристигат в Сирия. Съветът за сигурност на организацията се събира по-късно днес на поредното си извънредно заседание за ситуацията.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:52, 12.04.2018
Чете се за: 01:45 мин.
По света
;

Около 48 часа след смущаващо заплашителния туит на Доналд Тръмп за ракети над Сирия, който накара света да заговори за война, американският президент смени тактиката.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Много е лошо, че светът ни поставя в тази позиция. Но както вече казах тази сутрин - ние свършихме чудесна работа с Ислямска държава, разгромихме ги, но сега ще трябва да предприемем следващи действия.

Това заяви, американският президент само няколко часа след като в Туитър написа, че не е уточнявал кога Сирия ще бъде атакувана и попита защо светът не му благодари за борбата с Ислямска държава. Вашингтон не е взел окончателно решение за евентуална военна интервенция в Сирия, но смята, че отговорни за предполагаемата химическа атака в Дума Русия и режима на президента Башар Асад.

;

Москва следи ситуацията, но разговор между президентите Путин и Тръмп не е планиран. Русия за пореден път призова за диалог.

Мария Захарова, говорител на министерството на външните работи на Русия: Нашата позиция е ясна и конкретна, ние не се стремим към ескалация. Разчитаме, че партньорите ни ще бъдат достатъчно благоразумни, ще се върнат в законовите рамки и заедно да решаваме възникващите проблеми, както това е предвидено в устава на ООН.

Според експерти непосредствената опасност от удар е отминала, но ескалация на напрежението е възможна във всеки един момент, предупреждават те.

Въпреки това, 72-часовата рестрикция за избягване на въздушното пространство над Сирия е в сила. Сателитни снимки пък показват, че Русия е извела почти всичките си военни кораби от пристанището в Тартус. А британските ВВС в Кипър са приведени в бойна готовност.

;

Премиерът Тереза Мей свика извънредно заседание на кабинета. Според местни медии Лондон е готов да се включи във военна интервенция срещу Сирия без да иска съгласието на Парламента преди това. Франция няма да допусне каквито и да било действия, които да доведат до ескалация на напрежението в Сирия и региона - това пък заяви френският президент Еманюел Макрон. Той беше категоричен, че ще реши дали Париж ще подкрепи Вашингтон във военна операция едва след като бъде събрана необходимата информация.

Еманюел Макрон, президент на Франция: От началото на седмицата екипът ми е в контакт с администрацията на Тръмп и работим активно. Предстоят решения. Когато му дойде времето, ще преценим кое е най-полезно и ефикасно.
;

Според турски медии, които се позовават на руски генерал и депутата в Думата, Турция се е нагърбила с посредничество между САЩ и Русия. Очаква се днес турският президент Реджеп Ердоган отново да разговаря с руския си колега, както и вчера. Ситуацията в Сирия ще бъде основната тема на диалога. Всякакви потенциални действия на западните сили ще направят региона още по-нестабилен, това пък са думи на сирийския президент Башар Асад, цитирани от сирийската национална телевизия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След случая с Желяз Андреев: Прокуратурата няма да задържи още четирима българи
След случая с Желяз Андреев: Прокуратурата няма да задържи още четирима българи
Два срива в системата на МВР: Километрични опашки на граничните пунктове
Два срива в системата на МВР: Километрични опашки на граничните пунктове