Вашингтон поднови преговорите с талибаните в Катар в събота, заявиха двете страни, три месеца след като президентът Доналд Тръмп рязко спря дипломатическите усилия, които биха могли да сложат край на най-дългата война в Америка.

През септември САЩ и талибаните бяха на прага на подписването на споразумение, което щеше да накара Вашингтон да започне да изтегля хиляди войски в замяна на гаранции за сигурност.

Очакваше се също то да проправи пътя към преките преговори между талибаните и правителството в Кабул и в крайна сметка до възможно мирно споразумение след повече от 18 години война.

Но същия този месец Тръмп нарече многогодишните усилия „мъртви“ и оттегли поканата към бунтовниците да се присъединят към тайни разговори при оттеглянето си в САЩ в Кемп Дейвид след убийството на американски войник.

"САЩ се присъединиха днес към преговорите в Доха. Фокусът на дискусията ще бъде намаляването на насилието, което води до вътрешноафганистански преговори и прекратяване на огъня", заяви американски източник, информиран за случващото се.

Говорителят на талибаните в Катар Сухаил Шахин потвърди разговорите в своя акаунт в Туитър, като заяви, че те са възобновени „от мястото, където са били прекъснати“.

"Разговорите се въртяха около подписването на споразумение и свързаните с него въпроси", написа той.

"Преговорите ще се възобновят утре."