НОВИНИ

Васил Божков получи нови обвинения, търси съдействие от руски граждани в ОАЕ

Бизнесменът Васил Божков, който от две седмици е задържан в Абу Даби, е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно, научи "По света и у нас". Информацията не беше отречена от главния прокурор. Междувременно прокуратурата повдигна още две обвинения на Божков.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Тихомир Игнатов
18:10, 13.02.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Източници, близки до разследването на престъпната група на Божков, разполагат с оперативна информация, че в Абу Даби са пристигнали руски граждани, които се застъпили пред местните власти за пускането на Васил Божков от ареста, научи "По света и у нас".

Иван Гешев, главен прокурор: Темата е деликатна, не желая да я коментирам. Ще кажа само, че разбирам това поведение... Тези хора се защитават по всякакъв начин, включително и извън закона.

Емирейтс нюз ейджънси съобщава, че в понеделник в ОАЕ е бил шефът на руското разузнаване Сергей Наришкин. Той е имал срещи с Негово височество шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на Дубай и с генералния директор на отдел "Държавна сигурност".

Според оперативна информация на нашите служби, ден по-рано с Божков и съдружника му и собственик на футболен клуб "Левски" Георги Попов, които са задържани в Абу Даби, са се срещали руски граждани.

Те били стари познати на Попов по линия на научно-техническото разузнаване на Държавна сигурност. Именно с тяхно посредничество е възможно Наришкин да е повдигнал темата за задържания Божков пред домакините си в емирствата.


На този фон, у нас бизнесменът се сдоби с две нови обвинения - търговия с влияние и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по установения ред.

Говорителят на главния прокурор коментира, че продължава работата по искането за екстрадиция на Божков и Попов от Обединените арабски емирства.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Превежда се искането, което вече е над 200 страници. До края на седмицата прокуратурата ще изпрати материалите към министерство на правосъдието, което от своя страна ще ги изпрати в ОАЕ.

Според информация на "По света и у нас" Васил Божков и Георги Попов са задържани под стража и на този етап молбата им за свободно предвижване, без право да напускат Емирствата е оставена без движение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТЕЦ Бобов дол няма да гори повече нерегламентирани отпадъци
ТЕЦ "Бобов дол" няма да гори повече нерегламентирани отпадъци
Здравните министри в Брюксел: Няма място за паника в Европа относно коронавируса
Здравните министри в Брюксел: Няма място за паника в Европа относно коронавируса