НОВИНИ

Васил Денчев е носителят на голямата награда "Джон Атанасов"

Носителят на голямата награда "Джон Атанасов" тази година е Васил Денчев - доктор по компютърни науки. Държавният глава Румен Радев връчи 15-те президентски отличия „Джон Атанасов" на млади български учени в областта на компютърните науки в четири категории. Отличието се присъжда за изключителни постижения в областта на компютърните науки в национален и световен мащаб на българи до 35 години, независимо къде развиват научната си и изследователска дейност.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:17, 10.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Васил Денчев от 15 години живее в САЩ, там продължава образованието си, след като завършва Техникума по механотехника във Враца. Научните му интереси и професионалният път са свързани с квантовата информатика. В момента е главен архитект на квантов софтуер в Google. Последният проект, по който работи, е детектор за намигвания. На специални очила се монтира устройство, което може да разпознава жестове на потребителя.

Васил Денчев, доктор по компютърни науки: Това, което направихме с нашите квантови алгоритми, беше това устройство да може автоматично да разпознава жест като намигване, за да може да се направи снимка автоматично, само с намигване.

Сега се прибира при близките си един път годишно, но мечтата му е един ден трайно да се върне в България. Убеден е, че много талантливи българи по света мислят като него.

Васил Денчев - д-р по компютърни науки, главен архитект на квантов софтуер в Google: Моята мечта е един ден всички ние да се върнем в България и да работим за България и за светлото бъдеще на всички наши сънародници.
;

Президентът Румен Радев поздрави всички наградени и техните преподаватели. Подчерта, че IT секторът е най-бързо развиващият се в икономиката ни. В последните години ръстът на приходите от тази сфера е 250%.

Румен Радев - президент на Република България: В този сектор вече имаме над 41 000 души в България, от които над 90% са под 35 години. Това е посвещение на младите хора, което ще дърпа България напред и ни обрича на прогрес, който всички ние така силно очакваме.

Освен голямата награда, президентът връчи грамоти на името на "бащата на компютъра" и на други изявени млади таланти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Манолов: Всеки проблем в България опира до доходите
Димитър Манолов: Всеки проблем в България опира до доходите
Благотворителен велотур подкрепи училището за незрящи във Варна
Благотворителен велотур подкрепи училището за незрящи във Варна