746 са къщите за гости в периода 2007-2013 г., за 158 бизнеспланът, който е бил представен в Държавен фонд "Земеделие", не е бил изпълнен, ефектът е нулев, заяви в "Още от деня" изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев. Припомни, че целта на изграждане на къщите за гости е да създаде бизнес и да развие селския туризъм.

Проверени са 288 къщи за гости, стойността им е 81 млн. лв., в 158 случая те не са изпълнявали изискванията за развитие на селските райони.

Васил Грудев: С други думи, голяма част от тях не са ползвани, за да посрещат гости.

Ролята на Държавен фонд "Земеделие" е да оцени инвестицията в къща за гости по време на 5-годишния мониторинг и когато тази инвестиция не е добра, следва тя да бъде възстановена.

След проверката инвестицията в тези неуспешни 158 къщи от 46 млн. лв. трябва да бъде върната, процедурата ще бъде дълга, отбеляза изпълнителният директор на ДЗФ.

Надуването на балон в инвестициите за къщите е било в периода 2013-2014 г., в новата програма за развитие на селските райони, която е към края си, няма подобен тип инвестиция, подчерта Васил Грудев.

Васил Грудев: За къщите за гости наблюдавахме един сериозен опит за надуване на балон за инвестиция, но това се случва през 2013-2014 година.