НОВИНИ

Васил Левски през погледа на българските историци

В Карлово се проведе двудневна национална научна конференция посветена на 180 години от рождението на Васил Левски. Експерти и утвърдени изследователи на живота и личността на Апостола на българската свобода представиха 40 доклада.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Станислава Цветанова
19:02, 23.06.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Един от най-изявените изследователи на Българското възраждане у нас проф. Пламен Митев посочи, че през последните години най-много се спекулира с идеите на Левски

Проф. Пламен Митов - Софийски университет "Св. Климент Охридски"
"Неслучайно за 140 години ние не успяхме да постигнем идеала на Апостола за независима, свободна и демократска република. Последните 27 години показаха, че все още нямаме национален водач, който би могъл да се равнява с харизмата и с личните качества на Апостола."

Проф. Митев изнесе доклад за комитетското дело, което Левски е развивал от 1870-а до 1872-ра година. Митев посочи че според нови изследвания има спорове, около конкретната дейност която Апостола е развивал в този период.

Проф. Пламен Митов - Софийски университет "Св. Климент Охридски"
"Споровете да кажем кога се създават първите революционни комитети в страната, колко точно е е техният брой, каква точно е ролята на Димитър Общи и на Ангел Кънчев."
;

Една от подтемите на конференцията бе за сподвижниците на Апостола. Директорката на Националния музей "Васил Левски" представи свои изследвания свързани с един от най-значимите карловци Теофан Райнов, който е финансирал Левски.

Дора Чаушева - директор на Националния музей "Васил Левски"
"Те са имали периоди, в които са се критикували взаимно, остри противоречия. Това са по въпроси, главно свързани с идеята за освобождението по революционен път или идеята за освобождение чрез създаване на дуалистична държава между българи и турци.

Чаушева посочи, че има исторически факти, които показват, че независимо от идеите на Теофан Райнов за дуалистична държава, в крайна сметка той застанал зад създаването на независима българска държава. Всички участници отчетоха, че конференцията е една от най-значимите прояви посветена на 180 години от рождението на Апостола.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Свиленски: Катаджиите няма да се крият в храстите
Георги Свиленски: Катаджиите няма да се крият в храстите
Цвета Караянчева: Не спираме работата на опозицията
Цвета Караянчева: Не спираме работата на опозицията