НОВИНИ

Ватикана провежда конференция за сексуалните посегателства в църквата

Във Ватикана започна първата по рода си конференция за сексуалните посегателства срещу деца в католическата църква. Повечето от случаите са отпреди десетки години и засягат и високопоставени духовници. Папа Франциск призова към конкретни мерки срещу злото.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:22, 21.02.2019
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Ватикана се изправя срещу тъжната действителност на сексуалните злоупотреби в църквата.Папа Франциск събра 190 висши прелати. Да има правосъдие, но да има и милост,коментира един от тях.

След обща молитва Светият отец изрази очакванията си.

Папа Франциск: Пред бича на сексуалните посегателства срещу малолетни от страна на църковни служители реших да се срещна с вас патрираси, кардинали, архиепископи,епископи така че заедно да чуем вика на малките,които искат справедливост.Божият народ ни гледа и очаква от нас не просто и очевидно осъждане,а конкретни и ефективни мерки".

Духовниците изгледаха шокиращи признания на пострадали от свещеници педофили при закрити врата.

Основната тема на конференцията е превенция на злоупотребите с малолетни и уязвими възрастни Разкритията не секват, коментира Димитър Ганчев от Радио Ватикана.

Димитър Ганчев, шеф на българската редакция на Радио Ватикана: Педофилията е 11 септември за католическата църква. Така бившият скеретар на папа Рацингер отец Георг определи катастрофата, която за съжаление, не се свързва само с една дата, а продължава да взима многобройни жертви. Срещу кризата на доверие в църквата по целия свят и дори във висшата църковна йерархия папа Франциск призова 190 те участници към твърдост, прозрачност, отговорност, с надежда форумът да предложи конкретни и ефективни мерки.На фона на обещанията за нулева толерантност и прозрачност обаче, изпъкват разкрития за нови скандали. Силно консервативни среди в Съединените щати,както и някои кардинали предупредиха преди началото на срещата , че истинското зло , което трябва да се изкорени е хомосексуализмът.

Въпросът е дали църковната йерархия в сегашната си конфигурация ще потвърди, че проблемът е в клерикализма или ще навлезе в корените на проблема хомосексуализма, който засега обаче не присъства в темите на дневния ред.Ако срещата на върха във Ватикана се фокусира само върху случаите на посегателства над малолетни и тяхното прикриване, кризата на доверие може само да се задълбочи.

С особен интерес се очаква речта на папа Франциск при закриването на форума в неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната
Борисов: През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната
Трябва ли депутатите, които не идват на работа, да получават заплата?
Трябва ли депутатите, които не идват на работа, да получават заплата?