НОВИНИ

Светът през 2019 г. - кои са събитията, които ще следим?

Какво предстои в Европа и по света през 2019 г.? В сутрешния блок на БНТ коментираха Константин Вълков, програмен директор на "Дарик радио" и Георги Милков, журналист от "24 часа".

bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 03.01.2019
Чете се за: 01:28 мин.
По света

Следващите седмици са важни за бъдещето на Великобритания, което все още остава неясно.

Според Константин Вълков, това, което ще се случи с Брекзит, ще бъде едно цивилизовано, а не хаотично отделяне от ЕС, което в крайна сметка ще бъде положително за самата Великобритания.

Анализите на "Файненшъл таймс" твърдят, че Брекзит няма да се случи, но с оглед на това какви грешки допускат в тези си анализи, няма причина Брекзит да не се случи, коментира Георги Милков.

Георги Милков: Защо да не се случи Брекзит? Това, че шотландците и ирландците не го искат, не прави нещата по-малко обективни.

По думите му в момента Америка е водещата икономическа сила в света, което отслабва много други икономически партньори на Великобритания - Индия, Австралия, Турция. Страни, в които богати компании биха инвестирали - по-скоро не инвестират, а инвестират в САЩ. Това отваря за Великобритания една нова територия след падането на ембаргото с Европа. Заради това, ако Брекзит не се случи хаотично, икономическият ефект за Великобритания би бил позитивен, допълни още той.

И Милков, и Вълков са на мнение, че евроизборите през май са най-голямата среда за популизъм.

Според Георги Милков евроизборите привличат много отрицателен вот. В България можем да очакваме "популисти, националисти, всички, които говорят едно тук, а правят друго там", каза Милков.

Очаква се ниска избирателна активност. Хората трябва да са информирани и да знаят за кого гласуват, ако искат една по-добра Европа.

Константин Вълков: Има още един елемент за ниската избирателна активност, която няма да е чак толкова ниска. Все пак евроизборите винаги в някакъв смисъл са социологическо проучване на това какво се случва в държавата. Има една активизация на партийния вот, който в някакъв смисъл не я държи толкова ниска. Ще има мерене на силите.

Според анализаторите Европа ще може да разчита на отбрана от страна на САЩ, само ако си заплаща за това. Данните на "Файненшъл таймс" в момента показват, че 2019 г. ще бъде една успешна година за САЩ в икономическо отношение. Това отслабва позицията на Европа. Лидер като Тръмп не разчита на друго освен това хората да си плащат за услугите.

Георги Милков: Изтеглянето на американците от Сирия лично за мен е добра новина, защото от началото на този конфликт не показват да са някакъв особено сериозен играч там. Това може да доведе до нови неща на терен в Близкия изток. През 2019 г. можем да станем свидетели на едно много по-голямо и видимо сближаване на израелците с арабските страни. Тази динамика за сближаване не е нова. В Сирия руснаците ще играят основна роля.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно блокира системата за издаване на карти за градския транспорт в София
Временно блокира системата за издаване на карти за градския транспорт в София
На разходка в Лапландия с електрически снегомобил
На разходка в Лапландия с електрически снегомобил