НОВИНИ

Важно ли е за американците президентът им да е вярващ?

За връзката между религията и изборите в САЩ и важно ли е за американците президентът им да е вярващ. Коментар на кореспондента на БНР Младен Петков.

bnt avatar logo
от Младен Петков-кор.на БНР
11:00, 20.02.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

В Америка има много ясно разграничаване между църква и държава, но традицията повелява президентът да е вярващ. Да си атеист все още се приема за пречка.

На кандидатите се гледа по-добре ако имат силни религиозни убеждения, защото така избирателите могат да надникнат в ценностната система, която ще взема решения в Белия дом. Според едно проучване от миналия месец на центъра за изследвания Пю около половината от американците смятат, че е важно президентът да е религиозен.

Религиозният фокус е от особено значение за републиканците. Марко Рубио създава образ на отдаден християнин, а Тед Круз дори стига до случаи в които се моли заедно със своите поддръжници. Впрочем, гласовете на евангелистите се смята, че са помогнали за победата на Круз в Айова. От друга страна, обаче ще е необосновано да кажем, че поддръжниците на едно течение ще подкрепят определен кандидат. За пример както Джордж Буш – младши, така и Хилъри Клинтън са методисти.

Интересен е случаят с Бърни Сандърс. Самият той казва „Не се занимавам активно с организирана религия.“ Той е еврей , но първият в кампанията, който открито заяви, че се е откъснал от религиозните си, в случая, еврейските си корени. Фактът, че Сандърс получава толкова голяма подкрепа е доказателство на друга част от проучването на ПЮ.

През 2007-ма 63 % са заявили, че не биха гласували за атеист. Сега процентът е 51 %. С други думи, нерелигиозния вот се увеличава. Това са млади хора, които от една страна не намират религията за нещо важно, но от друга те вярвят в някаква сила, без да искат да им се слагат етикети. Подобна тенденция може да обясни и успеха на Донълд Тръмп в редиците на републиканската партия - партията, чиито поддръжници по принцип са по-религиозни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Религиозните различия-опит за намиране на общо съжителство
Религиозните различия-опит за намиране на общо съжителство
Дейвид Камерън: Великобритания ще има специален статут в ЕС
Дейвид Камерън: Великобритания ще има специален статут в ЕС