Ще намалеят ли пушачите, ако се увеличат цените на цигарите? Експерти се опитват да отговорят на този въпрос.

98% от пушачите придобиват този навик преди 26-годишна възраст. България е на второ място в Европа по брой на 15-годишните младежи, които пушат поне веднъж седмично. 30 % от момичетата и 21 на сто от момчетата у нас палят цигара. Нещо повече - 7% от непълнолетните посягат към никотина, след като са видели реклама на цигари.

Д-р Гергана Гешанова - председател на Коалиция за живот без тютюнев дим: Пушачите у нас са много. Според статистиката на ЕС - ние имаме около 35 % пушачи, което е на първо място в този съюз.

Рязко повишаване на цените на цигарите, рязко ще намали пушачите - убедени са експерти. Дали? Ваня купува от 10 години поне по кутия на ден.

Ваня: До сега много пъти са ги увеличавали, ама пушачите не се отказват.
Петя: Аз пак ще пуша, колкото и да ги вдигнат, пак ще си ги купувам.
Д-р Гергана Гешанова - председател на Коалиция за живот без тютюнев дим: Няма орган и няма система в човешкото тяло, които да не се увреждат от тези хиляди - вече се доказва, че са към 8 000 химически вещества, от които 69 са направо канцерогенни.
Петя: То и от храните има вреди ама ги ядеме, нали?

Експертите предлагат: да се увеличава цената на кутия цигари с по 50 стотинки на година. Имат идея и как да се харчат тези пари: 10 стотинки за профилактика, 30 - за лечение на болести и 10 - за борба с контрабандата.

Доц. Огнян Буюклиев - Институт за икономически изследвания към БАН: Акцизът в Европа - специално върху цигарите - от 28 страни - в 17 страни отива за съответни здравни програми. При нас той отива в бюджета и след това строим пътища за сметка на здравето на хората.
Константин Красовки - консултант на Световната банка за облагането с данъци на тютюневите изделия: В момента цените на цигарите в България са най-ниските в Евросъюза - затова незаконния износ е по-висок от незаконния внос.

След увеличението на цените на цигарите от 2010 г. легалната продажба е намаляла с 35% по данни на световната банка.