НОВИНИ

Вече е избран маршрутът за новото трасе през Русе - Бяла - Велико Търново

Вече е избран маршрутът, по който ще минава автомагистралата Русе - Бяла - Велико Търново. В момента се прави детайлна оценка за въздействието върху околната среда, която трябва да приключи до края на ноември. Това съобщи в Русе министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Изграждането на новото трасе ще започне от най-проблемния участък при Бяла.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
17:27, 13.05.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Специалистите са разглеждали три варианта за обходния път Русе - Бяла - Велико Търново. Избраният проект е с дължина 105 км. Целта е да се изведе трафика от населените места. Започва още от Русе, от мястото, където евентуално може да се изгради втори Дунав мост.

Лиляна Павлова - министърът на регионалното развитие и благоустройството: Но и да няма, много е важно да направим обход при промишлената зона, за да изведем трафика натам, където е източния обход на Русе. Продължавайки надолу по пътя и вече идвайки към Бяла, говорим за западен обход на Бяла, спуска се надолу към Велико Търново и от там - директна връзка с Хаинбоаз, с Прохода на Републиката.

Изпълнението на проекта ще бъде разделено на 3 или 4 лота. Тъй като участъкът Русе -Бяла е един от най-рисковите - почти всеки ден стават тежки произшествия, изграждането на пътя ще започне именно от тук, каза още министър Лиляна Павлова. За да бъде заобиколен беленския баир, е избран западния обход на града - покрай гара Бяла, който ще е с дължина 36 км. Според кмета Димитър Славов, това е най-добрият вариант да се разтовари движението и да е удобно на хората.

Димитър Славов - кмет на Община Бяла: Реално тези превозни средства, ТИР-овете, които правят проблемите, ще ни заобикалят. Но вътрешния трафик, говорим за посока Попово, Търговище, Разград, Шумен, пак ще мине тоя трафик през Бяла и хората са свикнали.

За финансирането на проекта ще се разчита на средства от бюджета, както и на средствата, които ще бъдат събрани с въвеждането на тол-таксата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Румъния могат да спънат споразумение ЕС - Канада заради визите
България и Румъния могат да спънат споразумение ЕС - Канада заради визите
​Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска втори мандат за Росен Плевнелиев
​Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска втори мандат за Росен Плевнелиев