НОВИНИ

Вече трети ден не звучи съвременна музика по БНР

Вече три дни в ефира на Българското национално радио почти не звучи съвременна българска и чуждестранна музика заради забрана от сдружението на композитори, автори и издатели "Музикаутор", която влезе в сила на 1-ви януари. То поиска тройно увеличение на сумата, която радиото му плаща за възнаграждения. БНР обаче е готово да предложи само 20%. Водещи институции като Министерството на културата и Съветът за електронни медии призоваха спорът да бъде разрешен максимално бързо, за да бъде подписан нов договор.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
19:54, 03.01.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

"Четирите годишни времена" на Антонио Вивалди са композирани преди почти три века. От началото на годината те са сред произведенията, които БНР може да излъчва в ефира си за сметка на съвременна музика. Причината - нерешен шестмесечен спор със сдружението "Музикаутор", което поиска радиото да плаща почти три пъти повече за авторски възнаграждения. Според БНР тази сума е твърде голяма.

Александър Велев, генерален директор на БНР: "На фона на липсваща инфлация и непроменен бюджет, защото нашият бюджет не е променен, ние сме склонни да дадем близо 20% увеличение на приходите на "Музикаутор"."

За сдружението обаче това предложение е неприемливо. "Музикаутор" иска поетапно да бъде вдигана тарифата за общественото радио, докато се постигне баланс с нивата за частните радиа. В момента те отделят 4.4% от приходите си, но за БНР могат да бъдат договорени отстъпки.

Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор": "Вярвам, че нашите аргументи икономически са изключително смислени. Има авторски труд. Той има определена стойност, той се продава в различните държави по определен начин и е редно този начин да бъде адаптиран и в България."

Заради финансовия спор от три дни ефирът на БНР е затворен за голяма част от българските автори, тъй като имат договори с "Музикаутор". Чуждестранна съвременна музика също почти не звучи.

Александър Велев, генерален директор на БНР: "Никой не печели от цялата тази ситуация. Нито слушателите, нито композиторите, нито текстописците, нито изпълнителите. Никой. Всички са губещи."

От Министерството на културата призоваха двете страни да се разберат за размера на възнагражденията. БНР и "Музикаутор" изразиха увереност, че това ще се случи още през тази или следващите седмици. Българската национална телевизия в момента е все още в процес на преговори с "Музикаутор".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пилотската станция във Варна без почивен ден
Пилотската станция във Варна без почивен ден
Рибари готвят нови протести във Варна
Рибари готвят нови протести във Варна