НОВИНИ

"Вечер на Египет" в Бургас

Площадът пред Операта в Бургас стана сцена на очакваната от месеци „Вечер на Египет", която лично почетоха посланикът на Египет и неговата съпруга. Пионерът на академичната египтология в България проф. Сергей Игнатов събра почитателите на древен Египет със специална лекция.

bnt avatar logo
от БНТ
20:58, 28.08.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Пространството не е избрано случайно. В експозиционната зала на операта е подредена изложбата "Тутанкамон - една недовършена любовна история", а "Вечер на Египет" е част от новия общински летен фестивал "Заедно в Бургас".

Моаейд Елдали - посланик на Египет в България: Разбрах от организаторите, че има много голям интерес към изложбата и сега се убеждавам в това, като виждам огромните опашки от хора. Сигурен съм, че ще постави много добри основи за бъдещо съвместно сътрудничество и че тази изложба ще може да посети и други български градове.

Точни копия на гробницата, саркофазите и царските атрибути потапят зрителите в историята на младия фараон. Според българските египтолози изложбата дава възможност за запознаване отблизо с артефакти, които в самия Египет се намират в различни градове, отдалечени на стотици километри.

проф. Сергей Игнатов: Това е много скъпо начинание, всичко, което виждаме тук, е абсолютно копие на истинската гробница на Тутанкамон.

Проф. Игнатов припомни, че част от българските земи са принадлежали на Египет по време на Птолемеевската династия и че ние имаме с египтяните много обща история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава издирването на 28-годишния Иван Йорданов
Продължава издирването на 28-годишния Иван Йорданов
Иван Гешев: Двама души са задържани за убийството в Негован
Иван Гешев: Двама души са задържани за убийството в Негован