НОВИНИ

Вечно цъфтящи растения и екзотични дръвчета на "Цветна пролет" в Пловдив

Вечно цъфтящи растения и екзотични плодни дръвчета са хит тази година на специализираното изложение за дома и градината "Цветна пролет", което се провежда в Международния панаир в Пловдив. На прага на топлото време хората масово търсят овошки за засаждане и свежи подправки в саксия.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
10:00, 22.03.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Отглеждането на портокал, лайм и мандарина става все по-популярно в България. Истински хит е китайското цитрусово дръвче кумкуат, което предимно расте на гръцкия остров Крит. У нас също може да бъде отглеждано.

Тодор Манушкин – вносител на цветя: "Много лесно се гледа. Обича много топло. Лятото може навън, на слънце и септември, октомври месец се прибира в стая, до прозорец и да има светлина. Всички цитруси обичат светлината."

Плодовете на дръвчето се ядат, а от тях се произвежда сладко.

Новост при цветята тази година е това растение "хелихризум". То е сухо. Гледа се лесно и цъфти постоянно.

Тодор Манушкин – вносител на цветя: "Не е стайно цвете. Градинско цвете. Не обича много вода. Не мръзне зимата. Скрива се на напълно. След това напролет излиза и никаква трудност да се гледат тези прекрасни пролетни цветя."

Хит сред цветята тази година е летният гербер, цветовете, на който се отварят на слънце. Освен цветя, хората масово си купуват свежи подправки в саксии.

Дафинка Дългърова: "Риган, мащерка. Пресни подправки са по-хубави отколкото сушените."

На изложението хората могат да получат също съвети за отглеждане на цветята и дръвчетата. Цветарите препоръчват стайните цветя да бъдат изкарани навън около Цветница, когато времето ще се затопли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Къщата-музей на Добри Чинтулов в Сливен има спешна нужда от реставрация
​Къщата-музей на Добри Чинтулов в Сливен има спешна нужда от реставрация
​АПИ: 440 машини обработват пътните настилки, шофьорите да карат внимателно
​АПИ: 440 машини обработват пътните настилки, шофьорите да карат внимателно