COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Великденска приказка от Хърватия

Със смирение и изпълняване на традиции Хърватия отброява дните от Страстната седмица. По стара местна технология, в североизточната част на страната бяха изработени гигантски писани яйца. Всяка от огромните скулптури тежи 120 килограма.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:36, 16.04.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Наричат ги "Писани яйца от сърце". Двуметрови скулптури, върху които са изобразени пейзажи от Североизточна Хърватия. Колективен труд, при който е важна емоцията, която художниците влагат в рисуването.

Кристина Сочев, зам. директор на Туристическия борд на гр. Копривница: Това е нещо уникално. Тази школа е единствена в света.

Идеята за гигантските яйца се появила случайно, но вече се превръща в традиция с мащабите на течение в изкуството. Преди 12 години хората от град Копривница решили да изпратят като подарък за Великден на други общини големи яйца с изрисувани върху тях природни забележителности от района. Оттогава всяка година местни художници изработват такива подаръци за Великден.

В Копривница ще се наслаждават на гигантските яйца още няколко седмици. След това част от тях ще отпътуват за полските градове Варшава и Краков.

Топ 24
Най-четени
Джони Деп съди британски таблоид
Джони Деп съди британски таблоид
Отвъд границите: Жени Попова: Мечтаното ми пътуване е това до България
"Отвъд границите": Жени Попова: Мечтаното ми пътуване е това до България