НОВИНИ

Велико Търново отчита повече опити за телефонни измами

Въпреки медийната кампания и десетките репортажи - не спират случаите на телефонни измами. През последната седмица от полицията във Велико Търново отчитат повече опити за измами. За щастие - все повече хора бързо се усещат и подават сигнали в полицията. Така само за ден в старата столица на спешния телефон са били подадени 15 сигнала за неуспешни опити за телефонна измама.

bnt avatar logo
от БНТ
11:27, 13.02.2017
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

С такова телефонно позвъняване през последните 20 години хиляди хора у нас се превърнаха в жертви на телефонните измамници. Така започнала и историята на този мъж, чието име няма да споменаваме.

"Преди близо година телефонът ми звънна, беше непознат номер, който ми се представи за лекар. Каза ми, че преди малко са приели майка ми в болницата и е в много тежко състояние. Искаше да дам 3000 лева и трябва задължително да ги внеса веднага!", разказва измамен.

Мъжът веднага се усъмнил, звъннал на майка си, но по ирония на съдбата телефона ѝ бил изключен.

"В шока си мислех какво да направя, нямах никакво решение. След това телефонът ми звънна пак след 10 минути каза, че служител на болницата ще дойде на посочен адрес и аз трябва да му дам сумата. Дойде служител на болницата, дадох му парите и след час майка ми се обади. Разбрах, че съм станал жертва на измама!", разказва измаменият.

По подобна схема преди няколко години ало измамниците се опитали да подведат и Ксения Немцарова.

Ксения Немцарова: Обади ми се младеж и каза „Лельо, катастрофирах, трябва да се донесат еди колко пари". И аз веднага прекъснах разговор защото нямам племенник и разбрах, че се опитват да ме измамят. В първия момент се стреснах определено. Не бива под никаква форма да се тича и да се носят пари!

Оказва се, че схемата "Операция на близък" е най-старата и добре работеща, тъй като в първоначалния си шок хората са най-уязвими. В определени периоди измамниците вкарват и нови сценарии, като в момента най-разпространена е тази, в която жертвите съдействат на мними полицаи.

Мариана Христова - говорител ОД МВР Велико Търново: Тя нашумя в края на миналата година в нея участват няколко човека. Обаждат се съобщават, че са служители на полицията и че се провежда специализирана полицейска акция за задържане на телефонни измамници, при което се иска от жертвата да даде пари, които има налични в жилището си, като ги изхвърли през терасата!

От полицията припомнят, че при такова обаждане най-важно е да не даваме информация за себе си и близките си.

Марияна Христова - говорител ОД МВР Велико Търново: Обикновено разговорът започва: "Здравей аз съм съученик, помниш ли ме?" или „Работили сме заедно спомняш ли си кой съм?" и в тези ситуации би било логично да се зададе въпроса „Кой си не си спомням кажи си името", за да се повежда разговора в една определена посока, тогава телефонните измамници нямат отговор ответен и обикновено прекъсват връзката!

От полицията предупреждават, че измамници се представят освен за полицаи, но и за данъчни служители, нотариуси, брокери на недвижими имоти, служители на тото, на националната лотария и дори куриери, които ви носят неочаквана и голяма печалба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонт на 3 детски градини и 2 училища в Русе
Започва ремонт на 3 детски градини и 2 училища в Русе
Владимир Левчев е поет на февруари в Столичната библиотека
Владимир Левчев е поет на февруари в Столичната библиотека