НОВИНИ

Велико Търново посреща студентите на 8-ми декември с богата културна програма

Старата столица Велико Търново посреща студентите на 8-ми декември с богата културна програма. Традиционно младите хора, избрали да празнуват там, ще могат безплатно да посетят всички музейни обекти в града и етнографското селище Арбанаси. Тази година на 8-ми декември всички желаещи ще могат да видят на живо и уникално музикално изпълнение на религиозна музика в патриаршеската църква на историческата крепост Царевец.

bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 22.11.2016
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

През годините освен като един от градовете с най-голяма академична общност, Велико Търново се утвърди и като най-предпочитаната дестинация за студентския празник 8-ми декември. Освен прочутите болярски механи обаче, голяма част от студентите избират да празнуват тук и заради уникалната възможност напълно безплатно да посетят всички музеи и църкви в околността.

Иван Църов - директор РИМ Велико Търново: Освен, че осигуряваме достъп, безплатен. Тази година решихме да допълним с една атракция, то това е едно изпълнение, което една наша колежка от няколко години прави в Патриаршеската църква на крепостта Царевец, това се нарича хармонично съзвучие "Царевград Търнов Богослов". Това е изпълнение на религиозна музика, която наистина там й е място и се получава едно красиво и приятно изпълнение!

Ирена Неделчева е студентка трети курс във Великотърновския университет, но освен, че избрала да остане за празника тук, поканила и свои приятели от Стара Загора, които ще съчетаят забавлението с разходката из историческите места в града.

Ирена Неделчева - студентка: Ще ни дадат безплатен достъп до Музей на Восъчните фигури, до крепостта Царевец и до други музеи във Велико Търново. Това според мен е много добра възможност да разгледат тези места, защото те са същността на нашия град. Мисля, че е една доста добра причина и за това се събират студенти тук!

Готови за празника вече са и заведенията в града и Арбанаси. Празничните куверти в повечето заведения варират между 35-50 лева, а ресторантьорите обещават да посрещнат своите гости с богати менюта и традиционни гозби за болярския край.

Калоян Трифонов - управител на заведение: Запитванията и записванията започнаха в края на септември. Всяка година интересът към Велико Търново и Арбанаси е много голям, тъй като за студентския празник предлага много интересни програми, всичко е безплатно. Менюто е с традиционни български гозби, характерни за търновския край. Купона продължва до много късно!

Специално за студентския празник общината в старата столица подарява на всички жители и гости на града и безплатно излъчване на емблематичния аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна ремонт на опасни подлези във Враца
Започна ремонт на опасни подлези във Враца
Турското правителство оттегля законопроект след бурно обществено недоволство
Турското правителство оттегля законопроект след бурно обществено недоволство