COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Евровотът стартира с изборите в Холандия и Великобритания

Изборите за Европейски парламент започнаха официално с отварянето на секциите в Холандия и Великобритания. Британците, заедно с холандците, са първите от общо 28 страни членки на Европейския съюз, които избират евродепутати за следващите четири години.

от БНТ
15:33, 23.05.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Вотът в Холандия се следи с внимание в Европа, защото очакваният подем на популистите може да започне именно от тази страна, в която една евроскептична, антиимигрантска и климатоскептична партия е начело на допитванията. Това е '"Форум за демокрация", появила се на политическата сцена в Холандия през 2016 година. На парламентарните избори през 2017 година тя получи две места в 150-местния парламент. Днес близо 13 милиона холандци ще избират 26 евродепутати.

;

А във Великобритания, британците трябва да изберат 73-ма представители. Места, които ще бъдат загубени, ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз до края на юни.

Според социологическите проучвания на Острова най-новата "Партия за Брекзит" на Найджъл Фараж ще бъде най-големият победител. Според предварителните нагласи втори се очертават лейбъристите на Джереми Корбин, а трети - управляващите консерватори на Тереза Мей.

Вотът във Великобритания се провежда на фона на политическа криза, а именно спекулациите около напускането на Тереза Мей от премиерския пост.

Топ 24
Най-четени
Отрицателни са пробите за коронавирус на двете жени в Русе
Отрицателни са пробите за коронавирус на двете жени в Русе
Нов команден пункт на Регионалната дирекция за борба с градушките​ в Хасково
Нов команден пункт на Регионалната дирекция за борба с градушките​ в Хасково