НОВИНИ

Великобритания между Камерън и Мей

Дейвид Камерън ще ръководи за последен път правителственото заседание. Утре той ще връчи оставката си на кралица Елизабет Втора и неговия пост ще поеме Тереза Мей - досегашният вътрешен министър.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:19, 12.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Дейвид Камерън ще събере министрите, но този път, за да се сбогуват. Очаква се срещата да бъде емоционална. Плановете на Камерън бяха той да остане на Даунинг стрийт до септември. В края на юли трябваше да пътува до Африка, а след два месеца - на срещата на Г-20 да се сбогува и с международната сцена. Но утре, след парламентарния контрол, той ще връчи оставката си на кралицата, и от вечерта Тереза Мей ще бъде новия премиер на страната.

Новата силна жена на Великобритания. Дъщеря на свещеник, която се превърна в най-дълго управлявалия вътрешен министър на Острова. Амбициозна, но не парадира с това. Непреклонна, но умерена. Така описват Тереза Мей. Поеме управлението на страната в ситуация, с която трудно би се справил дори и Чърлчил, твърдят историци.

Тереза Мей вече обеща да намери нова роля на Великобритания в Европейския съюз. И беше категорична - "Брекзит означава Брезкзит". Тя, обаче, се надяваше да задейства член 50 в края на година, за да може страната да се подготви. Но най-вероятно сега ще бъде подложена на натиск от Брюксел, за да ускори процедурата.


;

Първият призив вече дойде от Берлин. Часове след като стана ясно, че Тереза Мей ще бъде новият британски премиер, германският канцлер призова Великобритания бързо да уточни отношенията си с Европейския съюз.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: От германската позиция аз мога само да подчертая, че Великобритания е важен партньор и ние ще останем в близки отношения. Но останалите 27 държави също трябва да защитят интересите си.

Който иска да запази свободен достъп до вътрешния европейски пазар, ще трябва също да приеме в замяна и всички основни свободи, включително и свободното движение на хора, беше категорична Меркел.

С кого и как Тереза Мей ще чертае политиката на Великобритания ще стане ясно съвсем скоро. Тя ще има 48 часа да се премести на "Даунинг стрийт" 10 и да сформира кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30% по-скъпи домати на борсата в Кърналово
30% по-скъпи домати на борсата в Кърналово
Евро 2016 и странното разбиране за футбола
Евро 2016 и странното разбиране за футбола