НОВИНИ

Великобритания остава предпочитана страна за българските кандидат-студенти

Въпреки предстоящото излизане на Великобритания от европейския съюз, островната държава остава най-предпочитаната дестинация на българските кандидат-студенти. Това се потвърждава и от двете изложения Световно образование и Европейско образование, които се провеждат този уикенд в София. Причината се дължи на факта, че условията за кандидатствана и учене в Обединеното кралство се запазват както досега, въпреки Брекзит, обясняват експертите. Другите страни, към които също има голям интерес, са Германия, Холандия, Дания.

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:55, 01.10.2017
Чете се за: 01:26 мин.
Още

И за предстоящата учебна година студентите във Великобритания ще имат възможност да се възползват от заема, който британското правителство отпуска, за да се покрие таксата за обучение. Освен това някои от университетите предоставят възможности за допълнителни стипендии. Тези условията се запазват през цялото следване, независимо от Брекзит.

Ирина Христова, координатор на проекта „Световно образование“: Там освен че има заем, който студентите могат да получат преди да заминат за Острова, и всъщност не трябва да заплащат таксата за обучение на университета, там има и много финансови помощи от университетите за новопостъпили студенти - на база на успех, на база на семеен доход.

С над 30% се увеличил броят на младежите,които искат да продължат образованието си в Холандия и Германия. Причината - достъпните такси и богатия спектър от стажове. Освен това и двете страни предлагат много програми за обучение на английски език. Дания също е сред предпочитаните страни.

Ели Тончева, директор на консултантска фирма: Германия запазва втора позиция като най-привлекателна дестинация за българските кандидат-студенти, следвана от Холандия, където университетите предлагат все по-голямо разнообразие от специалности.
Ирина Христова, координатор на проекта „Световно образование“: В Дания образованието е безплатно, но пък те наложиха квота през миналата година и това драстично намали бройките, които успяха да заминат да учат. Очаква се тази година също ще бъде много малка бройката.

Интересът на младите хора да получат бакалавърска степен в чужбина и тази година се запазва. Това се потвърждава и от потоците ученици, които посетиха вчера и тази сутрин двете изложения, за да съберат повече информация за условията за кандидатстване в чужбина.

Лора Пламенова: Интересувам се от компютърни науки и да, наистина е полезно. Разбираш абсолютно всичко,което ти е нужно.
Виктор Геров: Не съм се ориентирал като цяло и затова съм тук. За първи път идвам на изложението.
Божена Стойкова: Аз уча биотехнологии ще е по-добре да се развивам в чужбина, тъй като не мисля, че тук в тази област сме много добре развити като апаратура, като техника, като заплащане.

Справката на консултантските фирми показва, че една голяма част от българските младежи успяват да влязат в престижни университети.

Ели Тончева, директор на консултантска фирма: Българските студенти се справят отлично, въпреки че най-голямото предизвикателство е да свикнат с изискванията на академичната програма и методиката на преподаване, която изиска умения за самостоятелно обработване на информацията и формиране на самостоятелно мнение.

В последните години се забелязва и още една тенденция - расте броят на децата, които още от 13-годишна възраст отиват да учат в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболният мач между Барселона и Лас Палмас се провежда без публика
Футболният мач между Барселона и Лас Палмас се провежда без публика
Двигател на „Еърбъс“ А380 се повреди по време на полет над Атлантика
Двигател на „Еърбъс“ А380 се повреди по време на полет над Атлантика