НОВИНИ

Великобритания предлага създаване на зона за свободна търговия в ЕС след Брекзит

Великобритания предлага създаването на зона за свободна търговия в Европейския съюз след Брекзит. Предложението засяга промишлените стоки и селскостопанската продукция, но не и услугите.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:43, 07.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:32 мин.
По света

След ожесточени разногласия в правителството, снощи британският премиер Тереза Мей получи подкрепа на кабинета за бъдещите отношения на Лондон с Брюксел.

Правителственото заседание беше изнесено - в лятната резиденция Чекърс, на около 70 км от Лондон. Постигнато е "колективно съгласие" за бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз, заяви след заседанието британският премиер Тереза Мей.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Споразумяхме се за създаването на свободна зона за търговия между Великобритания и Европейския съюз. Тя ще поддържа високи стандарти, ще бъдат изградени общи правила за промишлените и селскостопанските стоки. Договорихме се и за нов митнически модел, който ни дава свободата да сключваме нови търговски споразумения със страни от цял свят.


;

Главният преговарящ по споразумението за Брекзит от Евросъюза Мишел Барние заяви, че предложението на Лондон ще бъде разгледано и ще се прецени дали е реалистично. Той обаче предупреди британците да не гледат на Европейския съюз като на "голям супермаркет".

Следващата среща по преговорите е насрочена за 16 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокираните деца в пещерата в Тайланд написаха писма до родителите си
Блокираните деца в пещерата в Тайланд написаха писма до родителите си
Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Неделя
Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Неделя