НОВИНИ

Великобритания ще трябва да си плати сметката преди да излезе от ЕС

Европейската Комисия предупреди днес, че Великобритания ще трябва да плати останалата част от бюджета на ЕС дори ако напусне съюза без сделка.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:23, 12.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
великобритания плати сметката излезе

В изявление относно подготовката за напускането на Обединеното кралство от Комисията заявиха, че няма да започнат търговски преговори докато Лондон не изпълни „своите финални ангажименти, които има към ЕС като страна членка”.

Според споразумението, което британският премиер Тереза Мей подписа миналата година, Великобритания ще трябва да изплати около 44 милиарда евро на ЕС.

Сумата ще покрие бюджетния ангажимент на страната към ЕС през преходния период в края на следващата година, но британския парламент отказа да ратифицира сделката, а Брекзит бе отложен за 31 октомври.

Мей е на път да се оттегли като ръководител на британското правителство, а част от кандидатите за нейния пост твърдят, че са готови да напуснат съюза без сделка.

Това ще означава, че няма да има преходен период и това би спестило на Великобритания около 12 милиарда евро, но така сметките свързани с бюджета на ЕС не излизат.

Бившият британски външен министър Борис Джонсън предположи, че тази спестена сума ще даде на Обединеното кралство надмощие в разговорите за развода, но от ЕС заявиха, че за такива разговори не може да става и дума, ако сметката не бъде оправена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милен Русков и Изабел спечелиха Вазовата награда за 2019 г.
Милен Русков и Изабел спечелиха Вазовата награда за 2019 г.
БДЖ ще продава 15 дни предварително билети през летния сезон
БДЖ ще продава 15 дни предварително билети през летния сезон