НОВИНИ

Велосипеден градски транспорт в София - след година

До две седмици ще бъде избрана фирмата концесионер, която ще сложи началото на обществения велосипеден транспорт в София. След завършването на проекта, срещу един лев всеки столичаните ще може да се придвижи с колело под наем до различни точки от широкия център на града.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
21:14, 21.09.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Бъдещият концесионер ще изгради мрежа от 33 обменни станции за велосипеди, които ще съхраняват 400 велосипеда. Срещу заплащане 1 лев на час хората ще могат да се придвижат в желаната посока, като оставят колелото на най-близката обменна станция. Подобна система за придвижване се прилага в мното големи градове по света.

Зафир Зарков, общински съветник
"Технологията на използване е с различни възможности, дали със SMS, дали с карта или други, които тази система ще предостави, и които предстои именно сега да оценим, да може да се вземе велосипеда от една велообменна станция, да бъде извършено пътуване в посоката, в която желае съответният велосипедист, и колелото да бъде оставено на друга такава, с което всъщност ще осъществява едно по-екологично и здравословно придвижване в централната градска част."

До участие в конкурса са допуснати 4 фирми. След избирането на победителя, до една година той трябва да изгради веломрежата, така че столичани да могат да се преориентират към този популярен в много европейски столици и по-евтин градски транспорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийски полицаи арестувани във Франция за трафик на мигранти
Белгийски полицаи арестувани във Франция за трафик на мигранти
Проверка и одит във фирма Бул Био след сигнал на Открито
Проверка и одит във фирма "Бул Био" след сигнал на "Открито"