НОВИНИ

Венецуела - затишие пред буря: Мадуро е готов да преговаря с опозицията

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е готов да преговаря с опозицията. Самопровъзгласилият се за президент Хуан Гуайдо пък заяви, че е готов да помилва Мадуро, ако той напусне поста си. Уличните протести във Венецуела затихват, но политическата криза продължава.

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 25.01.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

От позицията, че и двамата имат право да бъдат президенти на Венецуела, Николас Мадуро и Хуан Гуайдо задочно заявиха желание за стъпки, с които да се избегна насилието в страната. Мадуро благодари на страните, които го подкрепиха и изрази готовност да преговаря за постигане на решение за изход от политическата криза.

Хуан Гуайдо обяви, че обмисля да амнистира Николас Мадуро и всички негови съюзници, ако социалистическият лидер се оттегли от властта без кръвопролития.

Хуан Гуайдо - лидер на опозицията: Ще трябва много обстойно да разгледаме въпроса с помилването на Мадуро. Той все пак е диктатор, който носи отговорност за всички пострадали и загинали хора по време на протестите.

Самият Мадуро съвсем не смята да се отказва от властта. За пореден път той получи уверение във вярност от армията и напомни за външния враг - Съединените щати. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън пък заяви намерението на Съединените щати да задействат механизми, с които ще се пренасочат приходите от продажбата на венецуелски петрол към финансиране на опозицията на Гуайдо.

България призовава за ненасилие във Венецуела, успокояване на ситуацията и за бърза демократизация на страната. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя подчерта, че трябва да се чуят призивите на гражданите на Венецуела за демократични избори за президент и равен старт на всички участници във вота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна фестивалът Сурва в Перник
Започна фестивалът "Сурва" в Перник
Манчестър не Оле не се спря и пред Арсенал, "червените дяволи" продължават към 1/4-финалите на ФА Къп
Манчестър не Оле не се спря и пред Арсенал, "червените дяволи" продължават към 1/4-финалите на ФА Къп