НОВИНИ

Венецуелската опозиция призова за нови протести

Продължава кризата във Венецуела. Опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент, прикани към нови протести в страната. В специално обръщение в неделя вечер той призова да бъде прекратен достъпът на държавния глава Николас Мадуро до венецуелските златни авоари в чужбина.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:59, 28.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Призив за нови демонстрации в сряда и в събота във Венецуела. Отправи гo Хуан Гуайдо - опозиционен лидер, председател на венецуелския парламент и самопровъзгласил се за временен президент на страната.

Хуан Гуайдо, лидер на опозицията: Следваща събота ще има голяма мобилизация във Венецуела и по света. На национално и международно ниво ще излезем по улиците на Венецуела и по целия свят, за да дадем още сила на подкрепата, оказана от Европейския съюз на венецуелския народ и на ултиматума, даден на Мадуро.

В събота изтича даденият от Евросъюза срок за свикване на нови избори. Николас Мадуро обаче категорично отхвърля ултиматума. Редица западни и латиноамерикански държави смятат за нелегитимно правителството му и го обвиняват в подриване на демокрацията.

;

Междувременно и опозицията, и все още официалната власт, се опитват да привлекат армията на своя страна. Докато опозицията преговаря деликатно с военни, Мадуро посети 41-ва бригада във военната база Форт Парамакай, придружен от военния си министър. Висшето военно командване до този момент изразява подкрепа за Мадуро.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: Съединените щати атакуват нашата армия, нашите въоръжени сили. От Колумбия те се опитват да разединят армията, изпращайки всеки ден хиляди съобщения чрез социалните мрежи в опит да постигнат предателство.

Редица европейски страни, САЩ и други държави подкрепят опозиционния лидер Хуан Гуайдо и го признават за временен президент, докато зад Николас Мадуро стоят Русия, Китай и Турция. И двата лагера обаче призовават за мирен изход от кризата във Венецуела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова: Време е за нова политика към българите в чужбина
Илияна Йотова: Време е за нова политика към българите в чужбина
Румен Радев: Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието
Румен Радев: Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието